Tombol a vámpírhisztéria Malawiban, embereket koncolnak fel

Blantyre |

Már Malawi második legnagyobb városát is elérte a vámpíroktól való babonás félelem által szított erőszak, lincselő bandák megöltek két embert, akiket azzal vádoltak, hogy vámpírok.

Malawiban a vámpírok előtt főleg az albínókra vadásztak a babonás vidékiek
TASR/AP-felvétel
A világ egyik legszegényebb országának vidéki térségeiben széles körben elterjedt a boszorkánysággal kapcsolatos megannyi babona és az ahhoz köthető számos hiedelem. A nem létező vámpírokkal szembeni erőszakhullám szeptember közepén ütötte fel a fejét, különösen Phalombe és Mulanje körzetekben. Eddig legalább nyolc embert gyilkoltak meg a lincselésekben.
 
Ma egy 22 éves epilepsziás férfit gyújtottak fel, egy másikat halálra köveztek. Ramsy Mushani rendőrségi szóvivő szerint mindkettőjüket azzal vádolták, hogy vérszívók.
 
A Reuters brit hírügynökség egyik tudósítója szemtanúja volt az első esetnek egy rendőrségi ellenőrző pont közelében a Chileka nemzetközi repülőtérhez vezető út mentén. Az áldozat egyik családtagja szerint epilepsziában szenvedő rokona éppen hazafelé tartott a kórházból, amikor megtámadták.
 
Peter Mutharika malawi elnök a vámpírhisztéria által érintett országrészekben körútra indult, hogy megakadályozza további ártatlan emberek halálát. Az ENSZ és az amerikai nagykövetség is számos körzetet minősített veszélyesnek. Októberben az ENSZ kivonta munkatársait két, Dél-Malawiban található térségből.

Ajánló