Ház a házban

Pozsonytól pár kilométerre, Cseklészen építették fel azt a családi házat, amely idén saját kategóriájában megnyerte a Szlovák Építészeti Kamara díját, ismertebb nevén a CE.ZA.AR díjat. Már a neve is figyelemfelkeltő: ház a házban. 

A hátsó kertből a nappaliba látni
Fotó: Daniela Dostálková
Egy olyan motí­vum újragondolt, modern változata, amely már az antik időkben megjelent, fellelhető Palladio építészetében és felfedezhető a 20. század klasszikus modern építészetében is – állapította meg a házat bemutató archinfo portál. 
 
Nézzük, milyen is ez az érdekes ház, amellyel ilyen fantasztikus eredményt ért el Martin Jančok tervező és munkatársai. 
 
Bár a ház egészen más, mint a környékbeli építmények, kompozíciójával mégis illeszkedik a környezethez. Megtalálta helyét az őt körbevevő természetben és a hagyományos épületek között is.
 
Kertes sorházak vonalán, egy régi kertes ház helyén épült, távolabb az utcától, ami bizonyos intimitást és elszigeteltséget biztosít. A kertet tulajdonképpen kettészeli, egy első és hátsó kertre. Míg az első kert rendezetlen, tele buja növénnyel, a kíváncsi szemek elől elrejtett hátsó rész a virágokkal, fügefával, ribizlibokrokkal kikapcsolódásra, pihenésre szolgál.
 
Maga a ház – mint a neve is mutatja – két részre van osztva, egy külső és egy belső térre. 
A belsőben található a lakórész, melynek közepén az étkező kapott helyet. A külső részt a kiegészítő funkciók töltik ki, olyan terek, amelyeket nem használnak folyton. Vagyis a lakrészt elkerítő külső házat különböző nagyságú patiók alkotják, ahová a garázst, a medencét és a raktárhelyiségeket képzelték. Ez a rész valamiféle közbenső terület – se nem ház, se nem kert. (archinfo, ug)

Ajánló