A börtönbe menekülnek a japán kisnyugdíjasok

Tokió |
Négyszeresére nőtt Japánban az időskorúak száma a börtönökben az elmúlt 20 évben: csaknem 2500 volt a tavalyi évben a börtönbüntetését töltő 65 év felettiek száma.
Egyre jobban elöregedik a japán társadalom, egyre több a nyugdíjas
TASR/AP-illusztrációs felvétel
A „Fehér könyv a bűnözésről” című minisztériumi beszámoló szerint a börtönbüntetésüket töltő 65 év feletti emberek bő 70 százaléka visszaeső.
 
Ota Tatszuja, a Keió tokiói egyetem jogásza vizsgálatot indított e jelenség okainak feltárására. Tanulmányából kiderül, hogy a börtönbe került időskorúak nagy része a szociális elszigetelődés és a szegénység elől menekül, és inkább a „bűn útjára lép”. Sokan közülük valójában hajlékot keresnek maguknak a börtönökben. 
 
Japánban az átlagnyugdíj 78 ezer japán jen (590 euró), de ez a helyi árak miatt egyáltalán nem elegendő az alapvető létszükségletek kielégítésére. Ezért sok japán nyugdíjas vagy részmunkaidős állást vállal, vagy bűncselekményt követ el – így akár lakásproblémája is megoldódik. 
 
Az időskorú japán bűnözők számának növekedésével szemben a bűnözés mértéke történelmi minimumot ért el 2016-ban az országban – áll a minisztériumi jelentésben.

Ajánló