Bardot lehülyézte Trumpot – mintha használt volna

Washington |
Brigitte Bardot élesen bírálta azt a washingtoni döntést, hogy ismét engedélyezték a Zimbabwében és Zambiában leölt elefántok trófeáinak bevitelét az Egyesült Államokba.
SITA/AP-felvétel
Hát persze hogy vadászgatnak a fiúk
Tovább fokozta a felháborodást, hogy az interneten Trump fiairól készült fényképeket tettek közzé, amelyeken Eric és Donald Jr. Trump kilőtt állatok teteme mellett pózolnak. Értesülések szerint a Trump fiúk lelkes vadászok. 
„Egyetlen despota sem vállalhatja a felelősséget azért, hogy az emberiség világörökségének számító ilyen régi fajokat gyilkoljanak le” – írta az egykori francia színésznő Donald Trump amerikai elnöknek címzett levelében, az amerikai szövetségi vadászati és halászati hivatal (USFWS) vitatott döntésének meghozatala utáni napon.
 
Az USFWS bejelentette, hogy „importengedélyeket fog kibocsátani Zimbabwében és Zambiában 2016. január 21. és 2018. december 31. között hobbivadászaton leölt elefántok trófeáira”. A hivatal azzal indokolta a lépést, hogy a vadászat és az állati testrészek kivitele az országoknak többletbevételt hozhat az ottani természetvédelmi erőfeszítések számára.
 
A bejelentés heves bírálatot váltott ki természetvédő szervezetek körében. „Az elefánt egyedülálló, varázslatos, szent, tisztelt és védett állat. Az ön szégyenletes lépései megerősítik azokat a híreszteléseket, amelyek szerint alkalmatlan a kormányzásra” – írta a 83 éves filmsztár, és gyilkos tettnek nevezte a trófeabevitel engedélyezését.
 
A Nagy Elefántszámlálás nevű programot megvalósító szervezet jelentése szerint az elefántok száma 30 százalékkal csökkent 2007 és 2014 között Afrikában, ezen belül Zimbabwében 6 százalékkal.
 
Áprilisban a Bardot Alapítvány elnöke és alapítója már bírálta a Donald Trump által kihirdetett egyik törvényt, amely engedélyezte a vadászatot alaszkai védett rezervátumokban. Bardot az amerikai elnököt Twitter-oldalán megszólítva arra kérte Trumpot, vonja vissza „ezt az abszurd döntését, amely az emberiség természet elleni bűncselekménye”.
„Ismét megvetést tanúsít a természet megóvásával, biológiai sokszínűségének megvédésével szemben” – írta a színésznő.
 
Donald Trump ma felfüggesztette az előző napi döntését, hogy engedélyezné leölt elefántok trófeáinak bevitelét. Twitter-bejegyzésben közölte: addig felfüggeszti a döntést, amíg az „összes környezetvédelmi tényt” áttekinti. 
 

Ajánló