Megmentik a brutalista építészet remekének egy darabját

London |

A brutalista építészet egyik lebontásra ítélt remekének, a kelet-londoni Robin Hood Gardens nevű lakótelepi épületnek egy „szeletét” sikerült megszereznie a londoni Viktória és Albert Múzeumnak, amely ki is állítja az épülettöredéket.

A híres brit építészpáros, Alison és Peter Smithson által tervezett és 1972-ben épített épülettömböt le fogják bontani
Fotó: V&A Press Office
Az intézménynek egy-két lakást, utcai homlokzatokat és két belső lépcsőházat magába foglaló háromemeletes szeletet sikerült megszereznie az ingatlanból, amely a múzeum szerint a „brutalista irányzat egyik jelentős példája” – írta a BBC News. A Robin Hood Gardenst 1972-ben építtette a Greater London Council, később a Tower Hamlets kerület tulajdonába került. A híres brit építészpáros, Alison és Peter Smithson által tervezett épülettömböt le fogják bontani, és újat emelnek a helyére.
 
A házaspár, amelynek egyébként ez volt az egyetlen lakótelepi megbízatása, különböző zajcsökkentő megoldásokat alkalmazott és a magasban futó sétányokat alakított ki az épületben. A brutalista építészet az 1950-es évektől vált népszerűvé és az erődítményszerű – de nem csak betonból felhúzott – épületkolosszusok jellemezték. Az elegáns üveg- és acélszerkezetekkel dolgozó modernista építészetre adott válaszként tekintettek rá. A Viktória és Albert Múzeum szóvivője szerint az intézmény egyelőre nem döntötte el, hogy milyen formában és hol mutatja be a nagyközönségnek legfrissebb szerzeményét. (MTI)

Ajánló