Borzasztó árvíz pusztított Athénban

Athén |
Húszan életüket vesztették, ketten pedig eltűntek Athén nyugati külvárosában a hétvégi áradásokban.
TASR/AP-felvételek
Az athéni kormány bejelentette, hogy az érintett háztartások 5 ezer eurós  gyorssegélyt kapnak. Görögország az Európai Unió támogatására is számíthat. Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő úgy tudja, hogy körülbelül ezer lakóépületben és üzletben keletkezett kár.
 
A heves esőzések miatt görög fővárostól nyugatra található Mándrában, Néa Pérámoszban és Mégarában is kiléptek a folyók a medrükből, de az ország északi részét, illetve Szími szigetét sem kímélte az időjárás.
 

A temetőt is elvitte a víz
 
Mándrában vasárnap egy férfi holttestére bukkantak, vele együtt 20-ra emelkedett az áradások halálos áldozatainak száma. Többségük megfulladt, amikor a víz és az iszap elsodorta őket. Sokan autójukban vagy házuk pincéjében lelték halálukat.
„Két személyt még mindig keresünk” – mondta el a tűzoltók egyik szóvivője, aki szerint a vízállás csökken, de a területet törmelék és szemét borítja.
 
 
Szakértők a térség végletekig fokozott beépítését okolják a történtekért. Az elmúlt években a korábban főként mezőgazdasággal foglalkozó régióban sorra épültek a gyárak és a házak. Emellett a kormányzati és a tartományi vezetés árvízvédelem terén mutatott hanyagságát és gondatlanságát is kifogásolták. 

Ajánló