Meghalt a hírhedt amerikai tömeggyilkos

Los Angeles |
A brutális gyilkosságsorozat áldozatai között volt Roman Polanski filmrendező várandós felesége is.
Charles Manson
TASR/AP-felvétel
83 évesen meghalt Charles Manson hírhedt amerikai tömeggyilkos, szektavezér a Kalifornia állami Kern County egyik kórházában. 
 
Mansont néhány napja szállították kórházba, miután romlott az állapota. A kaliforniai büntetés-végrehajtási intézet szerint a férfi természetes halált halt meg, egyéb részleteket nem közöltek. 
 
A szektavezér 1969 augusztusában követőinek egy csoportját brutális gyilkosságsorozatra vette rá Los Angelesben. Az áldozatok között volt Sharon Tate, Roman Polanski filmrendező várandós felesége is. Vele együtt egy Los Angeles-i villa négy vendégével végeztek. Másnap Leno és Rosemary LaBianca üzletember házában öltek. A Manson család nevű banda öt hét alatt négy helyszínen kilenc emberrel végzett. Az ügyész szerint a tömegmészárlás célja faji háború kirobbantása volt.
 
Manson maga nem volt a tetthelyen, de egy hosszú, látványos tárgyalássorozat eredményeképpen az események fő irányítójaként 1971-ben halálra ítélték. Ezt azonban életfogytiglanra változtatták, miután Kaliforniában alkotmányellenesnek minősítették a halálbüntetést. Az államban később visszaállították a halálbüntetést, de az egykori szektavezér ítéletét nem változtatták meg.
 

A bírósági tárgyaláson, egy 1970-ben készült felvételen. A nyelvét öltögette a fotósokra
TASR/AP-felvétel
 
A banda nő tagjai, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Leslie Van Houten a tárgyalások során végig lojálisak maradtak Mansonhoz, Jézus Krisztusként emlegették. Csak később távolodtak el tőle és bánták meg tetteiket. Atkins 2009-ben, 61 évesen halt meg a börtönben rákban. Krenwinkel és Van Houten jelenleg is rács mögött van.

Ajánló