Karácsony a Fehér Házban

Még szerencse, hogy nem Donald Trump foglalkozott a Fehér Ház karácsonyi díszítésével, mert akkor minden csupa aranyban, giccsben úszna, mint a New York-i Trump-toronyban levő lakásában.

Fotók: SITA/AP
Pulyka, zöldbab, édesburgonya
A Trump család várhatóan nem Washingtonban, a szépen kidíszített Fehér Házban tölti majd a karácsonyi ünnepeket, hanem a floridai Palm Beachben levő hatalmas házban. Ott fogyasztják el az ünnepi vacsorát. Hogy mi minden kerül majd az asztalra, egyelőre senki sem árulta el, menüjüket még nem hozták nyilvánosságra. Arról azonban már vannak feljegyzések, mit ettek a korábbi amerikai elnökök karácsonykor.
 
Barack Obama és családja a Hawaii-szigeteken ünnepelt, és hawaii steaket, krumplit, zöldbabot és pitét, valamint sajtot fogyasztanak. 
 
George W. Bushék általában az elnöki pihenőhelyen, Camp Davidben karácsonyoztak, pulykát, édes krumplit, gyümölcssalátát, sütőtököt, diós pitét szolgáltak fel nekik. 
 
Clintonék rengeteg vendéget fogadtak, és terülj-terülj asztalkámmal várták a meghívottakat. Pulyka, homár, édesburgonyát és krumplipüré, zöldbab, brokkoli és különféle gyümölcsök, valamint speciális arkansasi recept szerint elkészített krumplipuncs várta az ínyenceket. (Tudnivaló, hogy Bill Clinton korábban Arkansas állam kormányzója volt, így onnan megannyi receptet „mentett át” a Fehér Házba.) 
 
Richard Nixonék nem adtak nagy vacsorát, a Fehér Házban csupán a család és néhány barát gyűlt össze, áfonyaszószos pulyka és sütőtöksütemény várta őket.
 
Franklin Delano Roosevelt elnök 1941-ben igencsak sovány ünnepi vacsorát költött el, mivel az Egyesült Államok ekkor még alig mászott ki a nagy gazdasági válságból, és dúlt a második világháború is. A Fehér Ház hát igyekezett az ország háborús áldozatvállalását tükrözni a karácsonyi menüvel is; pedig az elnöknek díszvendége is volt, a brit Winston Churchill személyében. Egyszerű levest, vékony szelet pirítós kenyeret, pulykát és szószt, s hozzá köretként zöldbabot szolgáltak fel az illusztris politikusoknak.
 
George Washington, az első elnök óriási házában a Washington melletti Mount Vernonban annak idején óriási karácsonyi eszem-iszomokat tartottak. Hagymaleves, homár, párolt hering, sült malac, dióval töltött pulyka, retekszósszal megöntözött főtt marhahús, mandulás sült zeller és még ezek mellett is sok minden került egyszerre az ünnepi asztalra. Ebédre és vacsorára egyaránt. (MTI, ú)
Ezzel ellentétben az elnöki rezidencia Melania ízlését, stílusát tükrözi, amely szép, elegáns, de kicsit rideg, mint maga a first lady. Minden fehér házbeli karácsonynak megvan a maga tematikája, ezt még Jacqueline Kennedy – John Fitzgerald Kennedy elnök felesége – találta ki. Az idei mottója: régi hagyományok.
 
A Fehér Ház északi bejáratából nyíló hatalmas előcsarnok egy havas tűlevelű erdővé változott, ahol Csajkovszkij Diótörőjéből láthattak részleteket a díszítészben segédkező gyerekek és önkéntesek. Melania az ünnephez és a dekorációhoz illő fehér Dior-ruhát öltött, ebben fogadta az Andrews légi támaszpont katonáinak gyerekeit, akik tátott szájjal nézték a fehér és ezüstszínű díszeket, a műhóval takart fenyőfákat és a first ladyt. Sokak szerint olyan volt, mint egy karácsonyi angyal, amikor átsuhant az elnöki lakosztályhoz vezető folyosón. Immár hagyományosan a keleti szárnyban állították fel azt 18. században készült nápolyi jászlat, amelyet még 1967-ben ajándékozott a Fehér Háznak egy üzletember felesége.
 
Az egykori amerikai elnökök is újra megjelentek – legalábbis egy-egy díszes portré alakjában. A Zöld szoba kidíszített kandallójának részét képezik az aranykeretbe zárt árnyképek. Mint minden évben, ezúttal is megsütötték a Fehér Ház mézeskalács változatát, amely idén csaknem 91 kiló fehérre festett mézeskalácsból és 9 kiló csokoládéból állt össze. Nem hiányzik a zöld-fehér-piros dekorációs együttes – amely egyébként Obamáék kedvence volt –, Melania a Vörös szobát öltöztette cukorkás ruhába. Minden szobában más-más téma jelenik meg, és természetesen nem feledkeztek meg a nagy központi karácsonyfáról sem, amelyre ráaggatták az egyes szövetségi államokat képviselő üveggömböket. A csaknem hat méter magas balzsamfenyő Wisconsinból érkezett, és egy házaspár kertészetéből származik, a Fehér Ház Kék szobájában kapott helyet.
 
„A Fehér Ház felkészült az ünnepekre” – írta Melania a Twitteren. A következő napokban így mintegy 25 ezer látogató csodálhatja majd meg a dekorációt. „Remélem, hogy a vendégek a Fehér Házban tett látogatásuk során idén úgy érzik majd magukat, mint otthon” – fűzte hozzá Melania. (ug)

Ajánló