Barátságosak az itteni emberek, de nehezen állnak kötélnek, ha fotózásról van szó – állítja Michael Jochum

Párkány és Esztergom a hídőr szemével

Párkány |

Több németországi fotós vett részt azon a párkányi műhelymunkán, amit Michael Jochum, a Mária Valéria híd aktuális őre tartott müncheni tanítványainak.

A négynapos rendezvényen készült fotók vasárnaptól láthatók a sétálóutcán, a Hídőrkioszknál. Michael Jochum két hónapja költözött a párkányi Hídőr-házba, csatlakozva ahhoz a hat éve futó projekthez, amelynek célja a különféle kultúrák, mentális, szociális, vallási és politikai nézetek közelítése. A hídőrök feladata ezért elsősorban a megfigyelés és kapcsolattartás. Észrevételeiket Párkánnyal, Esztergommal és az itt élő emberekkel kapcsolatban a Hídőr-naplóba jegyzik fel. Háromhat hónapot töltenek a Hídőrházban, amely lakhelyként és műteremként funkcionál. Az épületet a város biztosította számukra, míg ellátásukról elsősorban a Párkány és Vidéke Kulturális Társaság gondoskodik. Itt-tartózkodásukat anyagilag Frühauf Károly és felesége támogatja. A jelenleg Svájcban élő mecénás volt a projekt megálmodója is.
A hídőrök különféle módon próbálják felvenni a kapcsolatot az itt élő emberekkel. Michael Jochum arra igyekszik rávenni a járókelőket, hogy egy fénykép erejéig álljanak modellt készülő kompozíciójához. „Nincs könnyű dolgom. Az itt élő emberek nagyon barátságosak, de nehezen állnak kötélnek, ha fotózásról van szó” – nyilatkozott lapunknak Michael Jochum.
Augusztus 12. és 15. között a Hídőr-házban műhelyfoglalkozást tartott müncheni diákjainak. Tanítványai között van a magyar származású Mihály Erzsébet is, aki húsz éve Temesvárról költözött Münchenbe. „Nagyon élveztem minden itt töltött percet. Korábban nem jártam ezen a vidéken. A Dunakanyar festői szépsége mindenkit megihlet” – mondta Erzsébet. A többiek is arról számoltak be, hogy inspiráló volt számukra ez a környezet. „Sok felvételt készítettünk Párkányról és Esztergomról is. Szó sem lehetett lazsálásról, Michael nagyon szigorú tanár” – állították egybehangzóan. Michael Jochum a fényképezésen kívül palackpostával szeretné felvenni a kapcsolatot a Duna mentén élő emberekkel. „A palackba tettem egy rövid, többnyelvű tájékoztatót a projektről, amelyben arra is kérem az embereket, jelezzenek vissza, ha eljutott hozzájuk az üzenet. Csatoltam egy ajándékfotót is” – mondta a művész.
Michael Jochum is megerősítette azt az információt, mely szerint szeptemberben nagyszabású tárlattal búcsúzik Párkánytól és Esztergomtól. „Itt készült fotóim többszörös nagyításban, hatalmas zászlókra nyomtatva lógnak majd a Mária Valéria hídon. A kiállítás pontos dátumát még egyeztetnem kell pár emberrel, de előreláthatólag szeptember 18. táján kerül rá sor” – mondta a fotós.

Ajánló