Tizenegy éve áll a Mária Valéria híd

Párkány |

Tizenegy éve adták át a Párkányt és Esztergomot összekötő Mária Valéria hidat. A második világháborúban felrobbantott híd újjáépítésében fontos szerepet játszott a polgári összefogás és nyomásgyakorlás, amelyhez később politikai akarat is társult. Közvetítőként lépett fel az 1994-ben alapított Párkányi Szlovák–Magyar Baráti Társaság is.

Az átadási ünnepség egyik pillanata (Somogyi Tibor felvétele)

 

A társulás idén is a párkányi hídfőnél tartott megemlékezéssel ünnepli meg a híd újjáépítésének évfordulóját. Kornélia Slabáková és Gajdosík György, a szervezet szlovák illetve magyar alelnöke mellett köszöntőt mondott a magyarországi Rudnay Sándor Alapítvány elnöke is. A megemlékezésen jelen volt az idén 90. születésnapját ünneplő Burián László esperes is. „Ez a híd nemcsak két országot, hanem két népet köt össze. Ezer évet éltünk együtt. Mégis túl gyakran emlegetjük a vélt és valós sérelmeket, ahelyett, hogy elfelejtenénk őket. Öreg emberként is azt mondom, nem visszafelé, hanem előre kell nézni. A közelmúltban valaki nagyon bölcsen azt mondta, hogy a hazánk ott van, ahol szeretnek bennünket. Azt kérem hát, hogy szeressük egymást, tanuljunk meg boldogságban, békességben élni” – fogalmazott beszédében az esperes.
Párkányban közel húsz éve alapították meg a szlovák–magyar baráti társaságot egy szlovák és egy magyar társelnökkel. „Apolitikus szervezetként működünk. A közéleti és kulturális szerepvállalás mellett tanulmányutakat is szervezünk. Több alkalommal jártunk Piliscsabán a Pázmány Péter Tudományegyetemen és Krušovicén, ahol segítettünk a Rudnay Sándor tiszteletére létrehozott emlékszoba gyűjteményének összeállításában is” – mondta Kornélia Slabáková, a közel száz tagot számláló társulás szlovák társelnöke.
 

Ajánló