Egész héten sok rendőr lesz az utakon

Pozsony |

Egészhetes közlekedésbiztonsági akció kezdődött ma Európa szerte. Az akciót a közlekedési rendőrségek európai ernyőszervezete, a TISPOL rendezte.

TASR illusztrációs felvétel

 

A rendőrök elsősorban a biztonságiöv-használatot és a gyermekülések használatát fogja ellenőrizni. „A biztonsági öv használatának alapvető szokásnak kellene lenni minden sofőr számára. A biztonsági öv életet menthet. A hátsó ülésen utazóknak is be kell kötniük magukat, különben fegyverré válhatnak. Egy baleset esetén, amikor az ütközés ereje előre löki őket, nemcsak ők szenvedhetnek súlyos sérüléseket, de az előttük ülőket is megölhetik. A közlekedési törvény szerint azoknak a személyeknek, akik biztonsági övvel ellátott ülésen ülnek, kötelező használniuk azt. Egyszerűbben mondva: ahol van biztonsági öv, ott használni kell” – emlékeztetett Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. 
 
Emellett a sebességhatárok és a tudatmódosító szerek fogyasztási tilalmának betartását is ellenőrizni fogják. Az ellenőrzést nemcsak a gépjárművezetőkre, hanem a gyalogosokra és a kerékpárosokra is kiterjesztik. 

Ajánló