Megszüntetné a minisztérium a Párkányi Körzeti Hivatalt

Párkány |

A belügyminisztérium novembertől megszüntetne minden specializált helyi államigazgatási hivatalt. 23 új iroda jönne létre, a meglevő 50 körzeti hivatal járási hivatalként működne tovább – egy kivételtől eltekintve. A törvényjavaslat a Párkányi Körzeti Hivatal megszűnését jelentené.

Másfél éve közel 12 ezren írták alá a hivatal megszüntetése ellen tiltakozó petíciót
Képarchívum

„A Párkányi Körzeti Hivatal megszüntetésének lehetősége – másik három körzeti hivatallal együtt – már az előző kormány ideje alatt is felmerült. 2011-ben néhány nap alatt közel 12 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben a tervezet ellen tiltakoztunk. Ezek az ívek ma is megvannak, és hamarosan elküldjük őket a belügyi tárcának” – fogalmazott Farkas Iván, az MKP alelnöke.

A hivatal megszűnése 36 ezer embert érintene. A régió lakosainak 50 kilométert kellene utazniuk a járási székhelyre. Helemba, Bény, Kiskeszi és Ipolyszalka esetében ez a táv közel 70 kilométer lenne. „A Párkányi Körzeti Hivatalt 2005-ben hoztuk létre. Az akkori koalíciós pártok mindegyike javasolhatott egy-egy helyet, ahol szükség van körzeti hivatalra. Így a párkányi mellett Bazinban, Námesztón és Ólublón is létrejöttek. A többiekkel ellentétben a párkányi kirendeltségre tett javaslatunk megalapozott volt, hiszen egyes településekről korábban 60–75 kilométert kellett utazni Érsekújvárba. A belügyi tárca javaslatát diszkriminatívnak tartjuk, mert csupán a Párkányi Körzeti Hivatalt szünteti meg, és nem minősíti át járási hivatallá” – tájékoztatott Farkas Iván. Az MKP alelnöke elmondta, a jövő héten az üggyel kapcsolatban sajtóértekezletet tartanak.

Vitkó Andrea, a Híd elnökségi tagja, párkányi önkormányzati képviselő is elfogadhatatlannak tartja a döntést. „Az illetékesek április 15-ig véleményezhetik a törvényjavaslatot. Ezért fontosnak tartom, hogy a párkányi önkormányzat is mielőbb foglaljon állást” – nyilatkozott lapunknak Vitkó Andrea. A képviselők legközelebb április 2-án üléseznek. „A Párkányi Körzeti Hivatal megszűnése több szempontból is negatívan érintené a régiót. Szabálysértési ügyeknél az érintetteknek és a tanúknak is a járási székhelyre kellene utazniuk, ami egyes falvak esetében csak átszállással oldható meg. Egyebek mellett megszűnne a körzeti anyakönyvi hivatal, a választások és esetleges népszavazások lebonyolítása is nehézkessé válna” – jegyezte meg Vitkó Andrea.
 

Ajánló