Tegnap kompjárat indult Bős és Dunaremete között

Tegnap délelőtt ünnepélyesen átadták a dunai kompkikötőt Bősön és Dunaremetén, és elindult az első kompjárat is a két település között, mától pedig az utasok is igénybe vehetik az új szolgáltatást. A komp vízre bocsátásával újabb turisztikai összeköttetés jött létre a két ország között.

 

Az alacsonymerülésű vízi szállítóeszköz, mely 24 méter hosszú és 7 méter széles, 50–60 személy és kerékpáros, illetve 6 személyautó szállítására alkalmas. Fenes Iván, Bős polgármestere elmondta, a 3,2 millió eurós beruházás költsége kétfelé oszlott a szlovák és magyar fél között, az összes kiadás 85 százalékát határon átnyúló európai uniós támogatásból fedezték. A pályázati pénzből vásárolták a járművet, mindkét oldalon kiépítették a kompkikötőt, valamint készült egy 6 kilométeres bicikliút és egy összekötő útszakasz is Dunaremete és Lipót között.

Az út közel 30 percig tart, a komp 4 kilométert tesz meg a vízen. A hajó a tervek szerint kétszer fordul majd a települések között, de ha igény lesz rá, sűríteni tudják a járatokat: akár kétóránként is járhat. A jármű Lipót község tulajdona. „A menetdíj személyenként 3 euró (900 forint) lesz, 7-től 18 éves korig 2 euró (500 forint), 7 éves korig pedig ingyenes a komp használata. Személyautót 10 euróért szállít” – tájékoztatott az árakról Tóth Péter, Lipót polgármestere. „Ez egy turisztikai és idegenforgalmi komphajó, ahol van lehetőség autószállításra is, de nem ez az elsődleges célunk – közölte Tóth Péter. – A kerékpárturizmust és gyalogturizmust autóbuszokkal tudjuk segíteni, és a dunaszerdahelyi buszközlekedést is szeretnénk a komphoz igazítani.” Dunaremete polgármestere, Morovics Géza örömét fejezte ki, hogy egy ilyen határon átnyúló program részese lehet településük; Tibor Mikuš, Nagyszombat megye elnöke pedig arról beszélt, a kompjárat elindításától a térség gazdasági fellendülését is remélik.

A járat összeköti Csallóközt és Szigetközt: megkönnyíti a biciklisek által közkedvelt dunai töltésen haladó kerékpárút elérését, és közel 50 kilométerrel rövidíti le a Bős és a lipóti fürdő közötti távolságot.

Ajánló