Bősön állomásozott a Duna vizét vizsgáló csoport

Bős |

Csütörtökön délután érkezett meg a nemzetközi Joint Danube Survey 3 folyami kutatóexpedíció két hajója a bősi vízerőmű kikötőjébe. A kutatás célja, hogy feltérképezzék a Duna vizének szennyezettségét, és azt összevessék az öt évvel ezelőtt mért értékekkel. A szakértők szerint a folyó vizének minősége folyamatosan javul, a 2013-as kutatás pontos eredményeit jövőre teszik közzé.

A kutatóexpedíció augusztus 14-én indult két hajóval a németországi Regensburgból. A szerb Agrus és a román Istros laboratóriummal felszerelt hajó fedélzetén huszonnyolc szakember dolgozik. Folyamatosan vízmintákat vesznek a folyóból, majd azonnal elemzik is azokat: megmérik a víz hőmérsékletét, pH-értékét, a toxikus és kémiai anyagok arányát a vízben, és sok más vizsgálat mellett vizsgálják a baktériumokat is. A hajók 46 nap alatt közel 2400 kilométert tesznek meg a folyón, 68 meghatározott szakaszt vizsgálnak. Az expedíció szeptember 26-án ér véget a romániai Tulceanál. A főhajókon kívül egy hajóval 32 szakaszon a halakat is vizsgálják: elektromos módszerrel fogják ki, majd a mintavétel után visszaengedik őket a folyóba.

„A Duna vize nem iható, de fürdésre egyre több szakaszon alkalmas” – mondta Csányi Béla, a kutatóexpedíció vezetője. Jarmila Makovinská, a Vízgazdálkodási Kutatóintézet munkatársa szerint a folyó szlovákiai szakaszán évről évre javul a vízminőség: a jó és az átlagos között mozognak az értékek. „A folyó Pozsony környékén fürdésre alkalmas” – szögezte le Jarmila Makovinská.

Igor Liška projektmenedzser elmondta, a kutatást a Nemzetközi Dunavédelmi Komisszió szervezi, a szakembereket 14 Duna menti térség, valamint az Európai Komisszió delegálta. A kutatás költségei meghaladják a kétmillió eurót, a költségeket a tagországok és az Európai Komisszió fedezi.

Ajánló