Jedlik Ányos fizikus és feltaláló születésének évfordulójára 213 liter fröccsöt készítettek

Szímőn megdöntötték a tavalyi rekordot

Szímő |

A II. Szímői Fröccsnapokon újabb rekordot döntöttek a Vág menti település lakói. 

213 liter fröccsöt készítettek (A szerző felvétele)
Tavaly a Jedlik Ányos Lovagrend kétszázharminchat literes barátság poharában kétszáz liter hosszúlépést készítettek gúgi rizlingből, szolnoki szikvízből és jégből. Szombaton 213 liter fröccs készült a szímői szövetkezet olaszrizlingjéből és a Magyarország minden tájáról küldött minőségi szikvízből.
 
 
A fröccsöt – Jedlik Ányos fizikus találmányát – Varga Lajos, a Magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének elnöke keverte. A bort a rendezvényre meghívott régióbeli polgármesterek, politikai pártok képviselői töltötték az óriáskehelybe. Szombaton családi programokkal - arcfestésre, kézműves bemutatóra, lovaglásra - várták az érdeklődőket. A gulyásfőzőversenyen különleges ételek is készültek, a parázson agyagkorsókban rotyogott a babgulyás, mohácsi módra. A színpadon  hagyományőrző csoportok léptek fel és fiatal táncosok mutatkoztak be, megnyitották a borutcát, este pedig Kovács Kati koncertjére várták a közönséget. 
 
 
Varga Lajos elmondta, hogy a különleges, 236 liter űrtartalmú üvegpohár 2006-ban készült, a lovagok eddig csak Magyarországon használták különféle családi rendezvényeken. Készült már benne fagylalt, szikvizes üdítő gyerekeknek és természetesen rengeteg fröccs. 
 
 
A falu önkormányzata a lovagrend tagjaival – akik a Pannonhalmi Főapátsággal közösen őrzik Jedlik hagyatékát – tavaly ígéretet tettek arra, hogy Szímőn új hagyományt teremtenek a fröccsnappal.
 
 
A Varga Lajossal készült beszélgetés folytatását a Jedlik-hagyományokról lapunk szerdai nyomtatott kiadásában olvashatják.

Ajánló