Nem lesz minden kétnyelvű a somorjai Kauflandban

Somorja |

Nyílt levéllel fordultak hétfőn Somorja polgárai a Kaufland üzletlánchoz, hogy a városban újonnan nyíló üzlethelyiségében két nyelven tüntessék fel az információkat. 

A Fontos vagy mozgalom felvétele
A Kaufland szerda délután közölte: a központilag egységes információkat államnyelven teszik elérhetővé, de a régióban kétnyelvű reklámjaik lesznek, a magyarul tudó alkalmazottak pedig magyarul is kommunikálhatnak majd a vásárlókkal.
 
Martin Gärtner, a Kaufland szóvivője közölte, a vállalat betartja az államnyelv és a kisebbségi nyelvhasználati törvényt egyaránt. Állásfoglalásukban a Kaufland vezetősége kifejtette, azok a reklámhordozók, információs felületek, amelyeket a vállalat egységesnek határoz meg az egész országban, kizárólag államnyelven érhetőek el. Ebbe beletartoznak a különféle információs táblák is az üzletközpont épületén kívül és belül. „Az összes többi médium, amely konkrétan a somorjai üzlet részére készül, kétnyelvű lesz, mint például a városban és a környéken található navigációs felületek, vagy a törvényből adódóan a nyitvatartási idő is. A regionális magyar nyelvű nyomtatott sajtóban magyar nyelvű hirdetéseket helyezünk el. Azok az alkalmazottaink, akik magyarul is tudnak, két nyelven kommunikálnak majd a vásárlókkal, beleértve a hangosbemondó hirdetéseit is. Ezt már több szlovákiai városban is bevezettük a gyakorlatba” – olvasható a nyilatkozatban.
 
A vállalat állásfoglalásuk végén kifejtette, meggyőződésük, hogy kommunikációjukkal nem sértik az ország kisebbségeit. A nyílt levél aláíróinak köszönik az ösztönzést, és kérik őket, tartsák tiszteletben a vezetőség vállalkozói hozzáállását és stratégiáját, amely alapján az összes szlovákiai üzletüket irányítják.
 
A civil aktivisták és a kezdeményezés támogatói elfogadhatatlannak tartják a Kaufland hozzáállását. „A somorjaiak világossá tették, hogy teljes kétnyelvűséget szeretnének látni, ahol a magyar feliratok egyenrangúak a szlovákkal. A Kaufland ehelyett álmegoldásokat és kirakatintézkedéseket ígér, ami a feliratok 5%-át érinti” – közölte Kovács Balázs, a kezdeményezés koordinátora. Kifejtette, nem értik, hogy az évente több mint 30 millió eurós bevételt termelő multinak miért jelent problémát az, ami a kis somorjai hentesboltnak természetes. „A vállalat ezzel a hozzáállást csak veszíthet. Vagyis végeredményben hajlandó arra, hogy pénzt áldozzon a somorjaiak megalázására. Ezzel semmilyen jóérzésű ember nem érthet egyet, ezért a tevékenységünket folytatni fogjuk” – mondta Kovács Balázs.
 
Lapunk megkereste a vállalatot azzal a kérdéssel, hogy ha termékeiket magyarul is reklámozzák majd, az üzletben miért nem lehetnek az információk két nyelven feltüntetve. A szóvivőtől egyelőre egy automatikus válaszlevelet kaptunk, amelyben közli, február 18-tól 23-ig nem tartózkodik az irodában.
 

Ajánló