Aki nem fizet, nem szállítják el a szemetét

Érsekújvár/Vágsellye |

A városi rendőrökkel együttműködve hajtják be a tartozásokat. Határozott lépésre szánta el magát Érsekújvár vezetése: szeptembertől nem szállítják el a háztartási szemetet azoknak a háza elől, akik nem rendezték a várossal szembeni tartozásukat.

Érsekújvárban a családi házakban élők 110 500, a lakótelepen élők 621 000 euró szemétdíjjal tartoznak a városnak, emiatt szigorítják a behajtás módját. Sárga matricával jelölik meg azokat a szemeteskukákat, melyeknek a tulajdonosai nem fizették ki a szemétdíjat. A matricán olvasható felirat tájékoztatja az adóst arról, hogyan rendezheti a tartozását.

„Nem lesz túl népszerű ez az intézkedés, ám ilyen módon is szeretnénk elejét venni a még kellemetlenebb végrehajtási eljárásoknak. A városi rendőrséggel együttműködve ellenőrizzük azokat az utcákat, ahol a legtöbb adós lakik” – mondta Gabriel Závodský a városi hivatal vagyonjogi osztályának vezetője. Arra a kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni az osztályvezető, van-e vészforgatókönyve a városnak arra az esetre, ha egyesek háza előtt egy idő után hegyekben fog állni a szemét. Leleményesek az emberek, ha nem szállítják el a házuk elől, hajlamosak a hulladéktól a közeli parkerdőkben, vagy a szomszédos községek határában megszabadulni. A városi rendőrök feladata lesz ezt megakadályozni. Felszólítják őket, hogy menjenek el a városi hivatalba és rendezzék a tartozásukat. Závodský elmondta továbbá, hogy a lakosok megegyezés alapján részletekben is kifizethetik a tartozásukat. Vágsellyén – ahol tavaly 440 ezer euróval tartoztak a lakosok a városnak – sem bizonyult elég hatékonynak, hogy az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozták azoknak a nem fizetőknek a névsorát, akinek a tartozása meghaladta a 160 eurót. A járási székhelyen ezért úgy döntöttek, idén négy részletben kérik a lakosoktól a szemétdíj kifizetését. Ebben az évben május 31-ig, július 1-ig, szeptember 1-ig és október 31-ig kell befizetni a szemétdíj részleteit, de már most sokan tartoznak az első negyedéves részlettel.

Ajánló