A viharos tiltakozás ellenére sem változik a parkolás

Kassa |
Viharos önkormányzati ülés, legalább ezer tiltakozó, de Richard Raši makacsul kitart: nem változik a kassai parkolási rendszer.
 
Németi Róbert felvétele
Kiabálás, káromkodás tarkította a mai háromórás önkormányzati ülést, az egyetlen pont a július 1-jén bevezetett fizetős parkolási rendszer kiterjesztésének módosítása volt. Richard Raši főpolgármester szavait rendre fütty és vulgáris megjegyzésekkel kísérték, a tiltakozók a lemondását követelik. 
A Nezaplatím EEI ani cent nevű polgári társulás a testületi ülést megelőzően azt híresztelte, tüntetők ezrei fogják ellepni a városi hivatal épületét és udvarát, végül ezer ember gyűlt össze. A hivatal bejáratát a kora reggeli óráktól a városi rendőrség őrizte, és csak azok mehettek be, akiket alaposan megmotoztak.
 

Németi Róbert felvétele
 
A testületi ülésen részt vett Martin Daňo oknyomozó újságíró is, de hamar vitába keveredett az intézkedő rendőrökkel, ezért kivezették. Értesüléseink szerint a rendőri intézkedés során Daňo kisebb sérüléseket szenvedett, kórházba szállították. 
 
Raši, takarodj!
Az incidenst követően Richard Raši főpolgármester megnyitotta az ülést, de kifütyülték. „Takarodj Raši, elég volt a lopásból” – kiabálták. A felháborodott tömeg nemcsak a főpolgármester, hanem a képviselők felszólalását is megpróbálta félbeszakítani. Az ülés következő pontja Oto Žarnay (független) képviselő javaslata volt. Žarnay törölné a belvárosi (1–10) parkolási zónát, és az EEI vállalatot is kiebrudalná Kassáról, de csak néhány képviselő értett egyet vele. Sokan azt javasolták, a megoldás az lenne, a város és az EEI közösen működtetné a parkolást. 
 

Németi Róbert felvétele
 
Amatőr a működtető
„Nagyon rossz a parkolási rendszer. Az EEI a fehér csíkok felfestésén, a parkolóautomaták elhelyezésén, a pénz bezsebelésén kívül semmit sem tett. Az emberek nem a fizetős rendszer ellen tiltakoznak, hanem az EEI amatőrizmusa ellen” – mondta Marcel Gibóda. 
Háromórás vita után került sor a szavazásra, a képviselők a polgármester javaslatát hagyták jóvá, tehát marad a jelenlegi parkolási rendszer, a zónákat nem szüntetik meg, de az ígéret szerint az aktivisták javaslatait igyekeznek figyelembe venni a parkolás egyszerűsítése érdekében. 
A testületi ülés végén a képviselők engedélyével Henrich Burdiga, az aktivisták vezetője is felszólalt. „Sajnálom, hogy ilyen polgármesterünk van. Nem csoda, hogy az emberek a lemondását követelik. A lakosok ellen a rendőrséget veti be, Oto Žarnay javaslatát megtagadva pedig az utolsó megoldási lehetőségét is elszalasztotta” – jelentette ki Burdiga.
 

Németi Róbert felvétele
 
Tüntetés, rongálás, verés
Kassa önkormányzata a belvárosi fizetős parkolás kiterjesztése kapcsán egy évvel ezelőtt fogadta el azt a szabályzatot, melynek alapján az EEI-t átfogó koncepció kidolgozására, kivitelezésére és a parkolási rendszer működtetésére szólította fel. A lakosok kifejtették, hogy nem értenek egyet a koncepcióval, de tiltakozásuk süket fülekre talált. Ezek után több tüntetést is szerveztek, sőt többször megrongálták a parkolóautomatákat és jelzőtáblákat, még az is előfordult, hogy bántalmazták a vállalat munkatársait. A Nezaplatím EEI ani cent és a Košice: Nehcem platiť EEI za parkovanie pred blokom nevű polgári társulás azt szeretné elérni, ha nem az EEI, hanem egy a városi cég kezelné a belvárosi parkolási rendszert, továbbá azt, hogy a rezidenskártyák árát évi 35 euróról 5 euróra csökkentsék.
 

Ajánló