Hangoskodás, rongálás – Bősön a szerbekre panaszkodnak

Bős |

Szombaton verekedés tört ki a helyiek és a városban élő szerb vendégmunkások között, egy rendőr megsérült.

Bartalos Éva felvétele
A bősiek azt állítják, egyre több a konfliktus a szerb vendégmunkásokkal, a rendőrség szerint azonban nem romlott a közbiztonság.
Bősön már nem a 2015 őszén ideiglenesen ott elszállásolt menekültek, hanem a külföldi vendégmunkások borzolják a kedélyeket. Mára szinte kiürült a Szlovák Műszaki Egyetem épületkomplexumában található szálláshely, csak néhány Ausztriába tartó menedékkérő várja ott, hogy elbírálják a kérvényét. Az utóbbi hónapokban külföldi, többségben szerb vendégmunkások költöztek be a menekültek helyére, a város szélén található lakásokba. Több panasz is érkezett már rájuk, a helyiek azt állítják, közlekedési táblákat rongáltak meg, autókat karcoltak meg, gumiabroncsokat szórtak ki. „Hajnalban hangoskodnak, sörösüvegeket dobálnak, zaklatják a nőket” – panaszkodnak a bősi lakosok a közösségi portálon. Jelenleg mintegy 500 vendégmunkás lakhat a munkásszállón, Fenes Iván polgármester szerint azonban nincs velük több baj, mint a helyiekkel. A rendőri nyilvántartás alapján sem romlott a közbiztonság a csallóközi kisvárosban. Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, a rendőrség megelőző intézkedéseket foganatosított Bősön.
 
Értesüléseink szerint szombaton összeverekedtek a helyiek és a szerbek. „Egy itteni és egy szerb férfi között alakult ki konfliktus” – tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, egyikük sem akarta elmondani a kiérkező rendőröknek, hogy pontosan mi történt. „A külföldiek csoportja elfutott a szálláshely felé, a rendőrség felszólítására sem álltak meg. Ekkor sérült meg az egyik rendőr” – folytatta Kredatusová. A szóvivőtől megtudtuk, négy személyt előállítottak, közülük ketten kihágás miatt pénzbüntetést kaptak, majd elengedték őket.

Ajánló