Húsvét után visszatér a tél

Pozsony |

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) első- és másodfokú riasztást adott ki a várható fagy, a havazás és a viharos szél miatt.

Ján Krošlák illusztrációs felvétele
A legészakibb járásokban az elkövetkező napokban akár 15-30 cm friss hó is hullhat. Sok lesz a csapadék az ország többi részén is, borús, esős időre van kilátás.
 
Keddről szerdára virradó éjszaka a déli járásokat kivéve fagy várható az egész országban, a hőmérséklet akár -3 fokig is lesüllyedhet. Az ilyen alacsony hőmérséklet az évnek ebben a szakaszában nem megszokott és károsíthatja a növényeket - figyelmeztetnek a meteorológusok.
 
A következő három napban nappal is rendkívül hűvös lesz, kedden 5-10, szerdán mindössze 3-7, csütörtökön pedig 4-12 fok körül alakul a nappali hőmérséklet.
 

shmu.sk
 
Szedán és csütörtökön elsőfokú riasztás lesz érvényben a Lévai, az Aranyosmaróti és a Korponai járást kivéve Szlovákia egész területén a viharos szél miatt, melynek erőssége akár a 85 km/órát is elérheti. A délkeleti és a délnyugati járásokat kivéve hóátfúvásokkal is számolni kell az utakon.
 
Szerda késő délutántól csütörtök reggelig másodfokú riasztás lesz érvényben az orkán erejű szél miatt a Zsolnai, Turócszentmártoni, Alsókubini, Námesztói, Rózsahegyi, Turdossini, Besztercebányai, Breznóbányai, Liptószentmiklósi és a Poprádi járásban. A széllökések erőssége a hegygerinceken akár a 145 km/órát is elérheti.
 

Ajánló