Kevés a sofőr a kassai tömegközlekedésben

Kassa |

Egyre kevesebb a sofőr, emiatt egyre nagyobb a káosz a Kassai Tömegközlekedési Vállalatnál (DPMK).

Már 2008-ban is komoly fennakadások voltak a tömegközlekedésben a munkaerőhiány miatt
Németi Róbert felvétele
Az utóbbi hónapokban a járművezetők közel 20 százaléka, összesen 62 ember hagyta ott a céget, túlnyomó részük nyugdíjba vonult, de voltak, akik jobban fizető céghez mentek dolgozni. 
 
A tömegközlekedési vállalatnál jelenleg 404 buszsofőr állandó, 27 pedig meghatározott időre szóló szerződéssel dolgozik. A villamosvezetők mindössze 97-en vannak. „A munkaerőpiacon alig találni buszsofőrt, havonta átlag egy ember érdeklődik az állás iránt. Ez nem újdonság, de a helyzet sajnos egyre romlik” – olvasható a DPMK által közzétett nyilatkozatban. Michaela Karaffová, a vállalat szóvivője elmondta, a kialakult helyzet egyik oka az a jogszabály, amely megszabja, hogy Szlovákiában csak a 24 évnél idősebbek alkalmazhatók járművezetőként. „Azok a jelentkezők, akiknek C kategóriás jogosítványuk van, ingyenes átképzésen megszerezhetik a D kategóriás jogosítványt, viszont a munkaszerződés aláírása után öt évig a cégünknél kell maradniuk. A különféle bónuszok mellett munkabérelőleget is igényelhetnek” – tájékoztatott Karaffová. A vállalat azzal próbálja motiválni a sofőröket, hogy ha új munkatársat hoznak a vállalathoz, a leendő kollégák munkaszerződésének aláírásakor 100 eurót kapnak. „Ha az új munkatársak legalább egy évig nálunk maradnak, az a sofőr, aki a céghez hozta őket, további 50 eurót kap évente” – magyarázta Karaffová. Egyébként a Kassai Tömegközlekedési Vállalat sofőrjeinek havi átlagfizetése bruttó 951 euró. (Pozsonyban közel háromszáz euróval keresnek többet a sofőrök, ott a havi átlagfizetés 1200 euró.) Eperjesen jelenleg nincs gond a létszámmal, a buszsofőrök havi átlagfizetése valamivel több mint 900 euró bruttóban.
 
Kassán a 10-es, 12-es, 15-ös, 16os, 18-as, 27-es, 29-es, 34-es, 36-os, 51-es, 54-es, 55-ös, 71-es és 72-es busz június 1-jétől a nyári menetrend szerint közlekedik. Az új menetrendről az utasok a buszmegállókban vagy a közlekedési vállalat honlapján tájékozódhatnak. 
 

Ajánló