Megvizsgálták az igazgatók kinevezését Galántán

Galánta |
Beadvánnyal fordult a város főellenőre, Palya Gábor a Galántai Járási Ügyészséghez és a Galántai Járási Rendőrkapitánysághoz a Galandia fürdő, valamint a Bysprav igazgatójának kinevezése miatt. A két hasonló ügyről eltérően vélekednek az illetékesek. 
Az ügyészség szerint Paška egy vállalat jogi képviselőjeként járt el, ezért a hivatal nem foglalkozik a beadvánnyal
Bartalos Éva felvétele
Peter Paška polgármester a képviselő-testületet megkerülve nevezte ki a Galandia termálközpont élére Dezider Šuhajt, akit a képviselők továbbra sem támogatnak. A Bysprav városi cég igazgatóját is hasonlóképpen váltotta le. Horváth Zoltán helyére Vladimír Dankót ültette a lakáskezelő vállalat vezérigazgatói székébe. Danko azonban néhány napon belül visszalépett, egyelőre Horváth vezeti a céget. Mindkét esetben felmerült, hogy a város vezetője törvényt sérthetett. Palya Gábor, Galánta főellenőre a Bysprav ügyében a rendőrséghez, a Galandiával kapcsolatban a járási ügyészséghez fordult. „Ezek egyforma ügyek, kíváncsi voltam, melyik fél mit válaszol – indokolta a főellenőr. – A Bysprav ügyében a nyomozó megállapította, hogy a polgármester nem a jogszabályok alapján járt el, kijelenthető, hogy a vezérigazgató önkényes kinevezésével törvényt sértett” – tájékoztatott a nyomozásról a főellenőr.
 
Mivel Paška ezzel nem okozott anyagi kárt a városnak, és az új igazgató nem vette át a funkciót, az ügy kivizsgálását elhalasztották. „Elutasították, mivel nem bizonyosodott be, hogy szándékosan valaki ellen, vagy valaki hasznára cselekedtem volna” – magyarázta az eredményt Peter Paška, aki kitart amellett, hogy nem sértette meg a jogszabályokat.
 
„Az ügyészségtől egy hétoldalas esszét kaptam, amelyben leírták, hogy a polgármester ebben az esetben nem közhivatalnokként cselekedett, ezért nem az ügyészségnek kell megítélnie a beadványt” – részletezte Palya. A magyarázat szerint a polgármester a vállalat egyedüli tulajdonosának jogi képviselőjeként járt el. Az ügyészség nem foglalkozik a beadvánnyal. A főellenőr elmondta, mivel mindkét esetben közpénz felhasználásáról van szó, ezért továbbíthatja a beadványt a kerületi ügyészségnek, amely felülbírálhatja a járási ügyészség döntését. Kérdésünkre Paška azt mondta, nem tud a beadványról. Mivel a központ jelenlegi igazgatója nem nyerte el a képviselők bizalmát, a város új vezetőt keresne a Galandia élére. 
 

Ajánló