Viszály az érsekkétyi egyházi óvoda körül

Érsekkéty |
A polgármester nem hajlandó hosszabbítani a bérleti szerződést az óvodával, kilakoltatással fenyeget, rendőrt is hívott. 
A szülők kiállnak az egyházi óvoda mellett
Képarchívum
Az Érsekkétyi Egyházi Alapiskolát és Óvodát jelenleg 66 gyerek látogatja (15 óvodás és 51 iskolás). Fenntartója az Érsekkétyi Református Egyházközség. Az intézmény közös igazgatással, két épületben működik. Ezeket a református egyház az önkormányzattól bérli. A meghatározatlan időre szóló bérleti szerződéseket a 2014-ben megválasztott polgármester, Molnár Péter felmondta. Az intézkedés bizonytalan helyzetet, számtalan félreértést és viszályt eredményezett. Hogy mi késztette erre a lépésre, azt csak találgatni lehet. Elektronikus levélben feltett kérdéseinkre ugyanis nem válaszolt. 
 
Két éve tart a feszültség 
„Miután a polgármester felmondta a bérleti szerződéseket, arra próbálta kényszeríteni a református egyházat, hogy az intézmény adja át fenntartói jogát a községnek. Ellenkező esetben olyan bérleti díj kiszabását helyezte kilátásba, amit a fenntartó nem tudna fizetni. Mivel az egyház nem mondott le fenntartói jogáról, a polgármester csak azzal a feltétellel volt hajlandó bérleti szerződést kötni, ha olyan iskolatanácsot hoznak létre, melynek összetételét ő szabhatja meg” – foglalta össze az ügy előzményeit Mikus Irén önkormányzati képviselő. Miután teljesítették a polgármester iskolatanácsra vonatkozó követelését, aláírta az iskola és az óvoda működéséhez szükséges bérleti szerződéseket. „Ezek a szerződések azonban csak fél, illetve egy évre szóltak. Az iskolaépületre vonatkozó legutóbbi szerződés másfél évre, az óvoda épületére vonatkozó azonban csak fél évre” – tájékoztatta lapunkat Mikus Irén. Ez utóbbi szerződés okozza most a legnagyobb problémát. „A polgármester nem hajlandó további megállapodást kötni, sőt, a képviselő-testület tudta és beleegyezése nélkül az oktatásügyi minisztériumnál kérvényezte az önkormányzati óvoda bejegyeztetését. Ezt a képviselő-testület utólag elutasította” – mondta a képviselő. 
 
Széttépte a szerződést 
A testület 3/5-ös többséggel az egyházi óvoda működését támogatta azzal, hogy jóváhagyta bérleti szerződés meghosszabbítását. A polgármester megvétózta a határozatot, amit a képviselők a június 29-én megtartott önkormányzati ülésen 3/5-ös többséggel ismét megerősítettek. „A polgármester ezek után köteles lett volna aláírni a bérleti szerződést, ehelyett látványosan széttépte” – nyilatkozta Mikus Irén. 
 
Hogy Molnár Péter miért nem írta alá a szerződést, nem sikerült megtudnunk, kérdéseinkre nem válaszolt. Az ülésen a polgármester felszólította az óvoda igazgatóját, hogy költözzenek ki az épületből. „A szülők már korábban jelezték, hogy igényt tartanak a nyári óvodára, amit jelenleg tizenötből tíz gyerek látogat” – tájékoztatta lapunkat Hajdú Árpád, az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda igazgatója. Ezért nem tett eleget a felszólításnak, és július 3-án nem adta át a kulcsokat a polgármesternek. Molnár Péter másnap rendőröket hívott, akik végül csak a községi hivatalban időztek tíz percig. 
 
Az egyház megvenné 
A Barsi Református Egyházmegye Elnöksége és lelkészi kara megdöbbenéssel fogadta a polgármester intézkedéseit, amellyel szerintük veszélybe sodorja az alapiskola és óvoda működését. „Támogatásunkról biztosítjuk az intézmény vezetőségét és fenntartóját, és arra biztatjuk a szülőket valamint a közvéleményt, hogy továbbra is álljanak ki az iskola és az óvoda mellett” – olvasható az egyházmegye közleményében. Az iskola igazgatója azt mondta, bízik benne, hogy összefogással sikerül szembeszegülniük a hatalmi arroganciával. 
 
Mit akar a polgármester? 
„2017. márciusában a gyülekezet nevében vételi ajánlatot tettünk az óvoda épületére. A református egyház óvodaprogramja garantálná az anyagi keretet az épület megvásárlásához és felújításához. A polgármester azonban igyekszik gátolni a folyamatot” – tájékoztatta lapunkat Fülöp Sándor érsekkétyi lelkész. A szülőknek csak sejtéseik vannak arról, mi állhat a polgármester vétóinak és korábbi döntéseinek hátterében. „Az önkormányzati óvoda alapításának csak az lehet a célja, hogy megossza az embereket és a szülők között is széthúzást provokáljon” – véli Mikus Irén. A képviselő hozzátette: az óvoda bérleti szerződése érvényes, a polgármester önkényes intézkedései ellen, és törvényből eredő kötelességeinek elmulasztása miatt feljelentést tesznek. 
 

Ajánló