Hétvégén háromszoros áron temetnének

Galánta |
Hétvégén és ünnepnapon csak kivételesen temetnek, s hogy ez így maradjon, emelték volna az árat. 
Végül csak a temetők nyitvatartásáról döntöttek
Ján Krošlák illusztrációs felvétele
A városi közterület-fenntartó vállalat jelentősen emelte volna a hétvégén és ünnepnapon megtartott temetések utáni illetéket, a képviselők azonban nem hagyták jóvá a módosítást.
 
A tervezet szerint a hétvégén és ünnepnapon tartott temetés díja eleve 50 euró lenne, és még 25 eurót kérnének azért, mert pihenőnap van. Így a jelenlegi 25-ről 75 euróra emelkedne az illeték. Bíró László önkormányzati képviselő kérdőre vonta a vállalat vezetőit, mi alapján számították ki az összeget. A többi képviselő sem értett egyet a beadvánnyal. Horváth Zoltán és Marta Vajdová a dokumentumban szereplő „különös méltánylást érdemlő eset” megfogalmazást kifogásolta. „Nem értek egyet azzal, hogy az üzemeltető szabja meg a temetések időpontját” – hangsúlyozta Vajdová, hozzátéve, hogy a javaslatukban egyrészt leszögezik, hétvégén és ünnepnapokon nem temetnek, a másrészt megemelik a hétvégi temetés árát. Ján Poľakovský, a városi vállalat munkatársa azzal érvelt, hogy a jelenleg érvényben lévő rendelkezés szerint sem temettek ezeken a napokon, de bizonyos körülményeket figyelembe véve kivételt tettek. „Azért került be a dokumentumba az egyedi elbírálás, hogy a lakosok ne éljenek vissza a helyzettel” – magyarázta Poľakovský. Elmondta, hogy a közterület-fenntartó vállalatnak nincs kapacitása az egyre gyakoribb hétvégi temetések elvégzésére. Míg tavaly 112 temetésből 3 volt szombaton, az idei 76-ból 11.
 
Egyelőre csak a temető nyitvatartásáról döntöttek a képviselők, a díjemelés a következő ülés témája lesz. A határozat szerint márciustól novemberig reggel hét és este kilenc között, a téli időszakban pedig reggel héttől este hatig látogatható a sírkert. 

Ajánló