Újra bíróság előtt áll Peter P., Galánta polgármestere

Galánta |

A városi hivatal pályázat nélkül bízott meg egy vállalatot a közbeszerzési eljárás lefolytatásával.

A polgármester neve több bírósági ügyben is szerepel
A szerző felvétele

A hét elején tárgyalta a Galántai Járásbíróság Peter P. Galánta polgármesterének ügyét. A vád szerint a polgármester visszaélt a jogköreivel.

Peter P. 2015 nyarán versenypályázat meghirdetése nélkül kötött szerződést egy közbeszerzési eljárásokat végző külső céggel. A polgármester kijelentette, hogy nem bűnös, és azért jött a bíróságra, hogy tisztára mossa a nevét. Peter P. ellen több eljárás is folyamatban van, egyikük a galántai neogótikus kastély felújítása ügyében indított per, amelyben többek között őt is gazdasági bűncselekménnyel vádolják. A közbeszerzési eljárások lefolytatása korábban a városi hivatal egyik alkalmazottjának feladata volt. Később az alkalmazott munkaképtelensége miatt több probléma is felmerült a hivatalban a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban. A polgármester ajánlások alapján egy nyitrai vállalatot bízott meg a munkával. Peter P. lapunknak azt állította, a törvény lehetővé teszi, hogy a magisztrátus kiválassza a közbeszerzési eljárást végző vállalatot, ezt a Közbeszerzési Hivatal álláspontja és a városi hivatal jogi osztálya is megerősíti. „Nem normális, hogy bármilyen felmerülő gyanú miatt üldöztetnek” – panaszolta a polgármester, hozzátéve, hogy a kialakult helyzet korlátozta az alkalmazottak munkáját. Megtudtuk, hogy jelenleg a hivatal egyik betanított alkalmazottja végzi a közbeszerzési eljárásokat, a bonyolultabb projekteknél – mint a kerékpárutak építése – egy pályázat útján kiválasztott céget bíztak meg a feladattal.

A hétfői tárgyaláson meghallgatták a tanúkat, és felolvasták a tavasszal tragikus körülmények között elhunyt František Gaulieder egykori városi képviselő vallomását. A polgármester szerint az elhunyt képviselő áll a járásbíróság asztalán levő két beadvány mögött. A bíróság nem döntött a perben, decemberben lesz a következő tárgyalás. (béva, SITA)

Ajánló