Hirdetésoldalon árulják az Andrássy-kastélyt

Dernő (Drnava) |

A Bazoš.sk internetes portálon árulja potom 48 ezer euróért az Andrássyak egykori dernői kastélyát egy rozsnyói székhelyű ingatlanügynökség.

Fotó: Muemlek.hu

Az apróhirdetés szerint az épület különféle vállalkozói tevékenységekre, panzió üzemeltetésére vagy nyugdíjasotthon kialakítására is alkalmas.

A hirdetésből kiderül, hogy a kastélyhoz 18 áras, félig beépített telek tartozik. „A történelmi épület »eredeti állapotában« van, a telek határáig aszfaltozott bekötőút vezet. Az épületben van villany és víz, de a gázt is be lehet vezetni. Számos berendezés, például teherlift, rámpa és szilárd tüzelésű kazán is van a kastélyban. A földszinten tíz, az emeleten öt helyiség található. Az épület tetőszerkezete hibátlan állapotban van, nem ázik be” – olvasható az ingatlanügynökség által közzétett hirdetésben. A kastély a megközelítőleg 700 lelkes, többségében magyarlakta, rozsnyói járásbeli Dernő központjában áll. A település egykor a krasznahorkai váruradalomhoz, az Andrássyak birtokához tartozott. A település a ma már csak turisztikai látványosságnak számító vasércbányáiról ismert, ebben a faluban öntötték például a budapesti Lánchíd szerkezeti elemeit is.

Az Andrássy-kastélyt az 1700-as évek végén építették kései barokk-klasszicista stílusban. A szocializmus idején államosított épületben hosszú éveken át varroda működött, akkor cserélték nagyobbra az eredeti ablakokat. A kastély mögötti park már nincs meg, nagy részén modern épületek állnak.

Tököly Gábor (1952–2006), a Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben című kötet szerzője úgy vélte, a kastély szakszerű felújítással még megmenthető lenne.

Ajánló