Tovább távolodik a pozsonyi főpályaudvar felújítása

Pozsony |

A vasúttársaság és a főváros is fejlesztené a főpályaudvart és környékét, nagyszabású beruházások helyett kisebb javításokat terveznek.

A pozsonyi főpályaudvar nem felel meg a modern közlekedési elvárásoknak
A szerző felvétele

Múlt héten a pozsonyi főpályaudvar jövőjéről tárgyalt Ivo Nesrovnal főpolgármester és Martin Erdőssy, a Szlovák Vasutak vezérigazgatója. A vasúttársaság nemrég szerződést bontott a Transprojekt vállalattal, amely évek óta halogatta az állomás és környékének felújítását.

A Szlovák Vasutak 2006-ban ötven évre szóló keretszerződést kötött a Transprojekttel. A vállalatnak nagyszabású tervei voltak a főállomás előtti területen, ezek megvalósításához bérleti szerződést kötött a vasúttársasággal. 2010-ben kiadták a területi határozatot, a Transprojekt azonban máig sem látott hozzá a beruházások megvalósításához. A Szlovák Vasúttársaság arra hivatkozva bontotta fel a keretszerződést, hogy a Transprojekt idén júliusig nem jegyeztette be magát a közszféra partnereinek adatbázisába – olvasható a vasúttársaság közleményében. Martin Erdőssy vezérigazgató elmondta, a hazai és a külföldi utasok naponta panaszkodnak a főpályaudvar és annak környéke miatt, elismerte, hogy az állomás állapota elmarad a modern pályaudvarok színvonalától. Erdőssy azt reméli, hogy a vasúttársaság ezután szabadon dönthet a főpályaudvar felújításáról. Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere közölte, a fővárosnak is fontos, hogyan fest a főpályaudvar, és a főállomás felújítását sürgette. A vasúttársaság vezérigazgatója a találkozón kifejtette, hogy egyelőre korai a felújítás menetéről beszélni, előbb meg kell várni a pozsonyi közlekedési csomópont megvalósíthatóságáról készülő tanulmány eredményeit. A nagyberuházás jövője kérdéses, a vasúttársaság és a főváros azonban több kisebb felújítást és javítást is tervez az állomáson. Év végéig átépítik az egykori szolgálati aluljárót, az utasok modern felvonókkal is eljuthatnak a peronokra. Jövőre új várótermet alakítanak ki az egyik, nem használt étteremben. A főpályaudvar előtti tér a főváros tulajdona, az önkormányzat is fejlesztéseket tervez. Idén felvonókat üzemelnének be a villamosmegállóknál, emellett kijavítják a megállók hibáit, és új világítást szerelnek fel.

A találkozón egyeztettek a Szenc és Ligetfalu között közlekedő városközi vasúti járatokról, a pozsonyi Integrált Közlekedési Rendszer bővítéséről, valamint a kötöttpályás közlekedés fejlesztéséről a főváros területén. (béva)

Ajánló