Az egész környék tiltakozik a disznófarm ellen

Tótmegyer |

Négy nap alatt 4840 aláírást gyűjtöttek össze az aktivisták Tótmegyeren és környékén a Sándor-tanyán tervezett sertésnevelde megnyitása ellen.

Száz Ildikó felvétele
Tótmegyeren 1609, Sókszelőcén 734, Negyeden 602, Vágfarkasdon 335, Szímőn 307, Tardoskedden 266, Érsekújvárban 302 lakos írta alá a petíciót. További 685 tiltakozó csatlakozott hozzájuk Bánkesziről, Nagysurányból, Zsigárdról, Vágtornócról és Vágsellyéről. A Tótmegyertől 2,9 kilométerre fekvő Sándor-tanyán sertéstenyésztéssel foglalkoznának, a kismalacokat kamionokon szállítanák a megrendelőhöz más farmokra. Az 5,6 millió eurós beruházás keretében felújítanák a régi épületeket, és további hét csarnokot építenének. Az idei második lakossági fórumra még többen mentek el, és ismét tájékoztatták a lakosokat a szenici (Senica) Agrovýkrm Részvénytársaság vállalkozói tervéről. A tótmegyeri és sókszelőcei agrárvállalkozók elzárkóztak attól, hogy a trágyalét felhasználják a földjeiken. Tótmegyer önkormányzata tavaly májusban hagyta jóvá a beruházást. A petíció mintegy ötezer aláírója követeli, hogy az illetékes hivatalok vizsgálják meg újra a vállalkozói elképzelést. Évi 95 tonna ammónia pusztító hatással lehet a környezetre, a vizek minőségére és az itt élők egészségére. A tiltakozók aggódnak amiatt, hogy csaknem 7200 anyadisznót nevelnének a megafarm üzemeltetői, és évente 160 ezer kismalacot szállítanának a telepről más hizlaldákba. A Sándor-tanyán a helyiek elmondása szerint 1500-nál több hízót sosem neveltek. A lakossági fórumon részt vett Nyitra megye néhány önkormányzati képviselője, és jelen voltak a tiltakozáshoz csatlakozó települések polgármesterei, illetve alpolgármesterei. Felolvasták Ipolyszakállos és Nagycétény önkormányzati képviselőinek leveleit, melyekből kiderült, hogy ezekben a falvakban is megvívták a csatát a megasertésfarmok ellen. Sókszelőce és Tardoskedd képviselői nehezményezték, hogy őket meg sem kérdezték a beruházók, mi a véleményük a vállalkozói elképzelésről, holott a kamionok az utcáikon haladnának át. 
 
A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy az önkormányzati képviselők és a környezetvédelmi szakemberek feladata figyelmeztetni az illetékes hivatalokat arra, hogy elsősorban a hazai állattenyésztőket kell támogatni, valamint olyan farmokat, melyek működése nem veszélyezteti a térségben élők egészségét. 
 

Ajánló