Drága lesz a kórházi átjáró

Nyitra |
Mindig felmerül valami, ami nem volt a tervekben, emiatt folyton növekednek a költségek. 
Képarchívum
Átértékelik a parkolási rendszert
Amióta négy órán át ingyen lehet parkolni a kórház területén, a betegek és a látogatóik, de még az alkalmazottak is nehezen találnak szabad helyet. Sokszor tizenöt–húsz percig köröznek, mire leparkolhatnak, miközben a helyeket olyanok foglalják, akik a környékbeli éttermekbe járnak. Az új rendszer az egészségügyi minisztérium rendelete alapján július óta működik, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sokak szerint az lenne a megoldás, ha a betegeknek és a hozzátartozóiknak az illetékes osztályon adnának engedélyt, a többiek pedig fizetnének. Június végéig csak harminc percig lehetett ingyenesen parkolni a kórház területén, utána minden megkezdett óráért 50 centet fizettek az autósok. Az eredeti elképzelés szerint a betegek négy, a látogatók két órán át parkolhattak volna ingyen, de ezt a megkülönböztetést a rendszer nem tette lehetővé. A parkoló most mindenki számára nyitott, és a kórház komoly bevételektől esett el, amióta nem szedhet parkolási díjat. De nem ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy pont azoknak nem jut hely, akiknek szánták. A közvélemény-kutatás eredményeit a kórház a minisztériummal közösen fogja értékelni, változás leghamarabb januártól várható.
A tervezettnél egy hónappal később, csak október végén vagy november elején adják át a helyi kórház sebészeti és belgyógyászati pavilonját összekötő átjárót. A 61 méteres híd építése állítólag azért húzódik el, mert „a tervben nem részletezett, nem meghatározott, vagy bele sem foglalt” munkálatokra is szükség van. Hogy ezek pontosan mik, azt a kórház szóvivője, Tatiana Timková sem részletezte. Az átjárón az orvosok és a betegek is anélkül juthatnak át egyik épületből a másikba, hogy ki kellene menniük az udvarra. Az építkezés miatt az intenzív osztály orvosait és az aneszteziológusokat a hatodik emeletre költöztetik, de előtte még ott is hő- és hangszigetelik a falakat. A szigetelés 2080 euróba kerül, ezáltal az átjáró építése a járulékos költségekkel együtt már meghaladja az 515 ezer eurót. Eredetileg 498 ezer euróval számoltak, de menet közben kiderült, hogy a költségvetést növelni kell. Mivel a kórház új pályázatot volt kénytelen kiírni, az átjáró építésére elnyert 300 ezer eurós állami támogatást, amelyet július végéig kellett volna elkölteni, visszaadta. Az építkezést azóta saját költségvetéséből fedezi. A sebészeti pavilonban van a CT és a röntgen, sokan járnak ide vizsgálatokra, és a baleseti ügyeletről is sok beteget küldenek a belgyógyászatra. Az átjárón nemcsak hamarabb jutnak át egyik épületből a másikba, de az időjárás viszontagságainak sem lesznek kitéve. 
 
Az átjáró alatt ugyan elférnek a mentőautók, de új bejáratot is nyitottak számukra, nem messze a mostanitól. Egyelőre csak az átjáró acélkonstrukciójának szállításakor használták, és ha szükséges volna, innen jutnának be a kórházudvarba a tűzoltók. 

 

Ajánló