Elő a nagykábáttal, a hétvégén beköszönt a tél

Péntektől arktikus levegő kezd áramlani Szlovákia térségébe, komoly hidegfrontot okozva. A hőmérséklet legalább 5 fokkal lecsökken, orkán erejű szél lesz, éjjel fagyni fog, a hegyekben havazás várható - tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Fotó: pixabay
Délnyugaton - többek között a Pozsonyi, Dunaszerdahelyi, Szenci, Vágsellyei, Galántai járásban is - már ma is elsőfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt délután 6-ig. A széllökések erőssége akár a 70 km/órát is elérheti.
 
Az igazi orkán vasárnap érkezik, az ország nagy részére - köztük a délnyugati járásokra is - másodfokú riasztás lesz érvényben, 85-105 km/óra erőssegű széllel.
 
 
Szélvihar várható a Tátrában is, az erdőhatár felett a széllökések erőssége akár a 160 km/órát is elérheti. Az északi járásoban havazni fog vasárnap, az ország többi részén eső várható. Nem kizárt, hogy hétfőn az alacsonyabban fekvő területeken is lehull az első hó.
 
Jövő hét elején a hőmérséklet már csak 5-10, északon 0-5 fok között alakul. A leghidegebb hétfőről keddre virradó éjszaka lesz, az ország nagy részén fagyni fog. (SITA, shmu.sk)

Ajánló