Ukrán nacionalisták masíroztak Beregszászon és Ungváron

Ungvár |

Ukrán szélsőségesek letépték a magyar zászlót a kárpátaljai Beregszász polgármesteri hivatalának épületéről.

A „békés” tüntetők petárdákat robbantottak, és néhányan olyan zászlót lobogtattak, melyen önkényuralmi jelképek voltak
Fotó:Facebook

Ukrán lapértesülések szerint vasárnap a Szvoboda (Szabadság) párthoz köthető személyek rendeztek felvonulást az ország egyetlen magyar többségű városában, hogy a Karpatszka Szics elnevezésű szélsőjobboldali szervezet 1938-as megalakulására emlékezzenek és tiltakozzanak a kisebbségi jogokat szűkítő új ukrán oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok és Magyarország részéről érő bírálatok ellen. A mintegy 50, többségében katonai egyenruhát viselő tüntető petárdákat és füstbombákat dobálva masírozott a város utcáin, közülük jó páran fekete maszkkal takarták el arcukat, és „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!”, illetve „Ukrajna mindenek felett!” jelszavakat skandálták, majd a Beregszászi Polgármesteri Hivatal épületéről leszedték a magyar zászlót, és el akarták égetni. Ezt azonban a helyszínen tartózkodó rendőrök már megakadályozták. A karpatalja.ma hírportálon megjelentek szerint egy nappal korábban Ungváron is hasonló megmozdulást szervezett a Karpatszka Szics. Itt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa előtt helyeztek el transzparenst a „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán-magyar nemzeti testvériségre!”. Ungváron az akció során magyar nemzeti jelképek ellen nem intéztek támadásokat, a Karpatszka Szics pedig az interneten közzétett állásfoglalásban elhatárolódott a Szvoboda beregszászi akciójától.

A Kárpáti Igaz Szó értesülései szerint a Szics aktivistái néhány éve a megyeháza ostrománál hallattak először magukról, amikor behatoltak az épületbe, és kitűzték a zászlajukat a homlokzatára. Ungváron 2016 márciusában mintegy száz, katonai uniformisba bújt Szics-aktivista tartott fáklyás felvonulást, és a magyarok ellen uszító jelszavakat skandáltak. A radikális csoport tagjai azzal vádolják Magyarországot, hogy a régió elcsatolására törekszik. Egyikük szeptember 21-én szólította fel összefogásra a nacionalista erőket „az ukrán Kárpátalja oroszbarát magyar szeparatistákkal szembeni megvédésére”.

A történtek kapcsán szerettük volna megszólaltatni Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét is, de megkeresésünkre eddig nem érkezett válasz.

Az ukrán rendőrség eljárást indított

Garázdaság címén indított büntetőjogi eljárást az ukrán nemzeti rendőrség beregszászi osztálya amiatt, hogy vasárnap a város utcáin masírozó ukrán nacionalisták önkényesen levették a magyar nemzeti lobogót a városháza épületéről.

Kárpátaljai hírportálok keddi közlése szerint a Beregszászon vonuló nacionalisták ellen a hatóságok az ukrán büntető törvénykönyv 296. cikke alapján indították meg az eljárást. Ez azt jelenti, hogy a magyar zászlót a városházáról leszedő elkövetőket a közrend súlyos megsértése miatt vonhatják felelősségre. A rendőrség megkezdte a nyomozást a provokatív cselekedetet végrehajtók személyének azonosítása érdekében.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere hétfőn jelezte, hogy rendőrségi feljelentést tesz a zászlóleszedés ügyében.  A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) hétfőn közzétett nyilatkozatában ugyancsak kilátásba helyezte, hogy a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása végett, követelve, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, s példát statuálva a törvény teljes szigorával járjanak el, hogy a jövőben hasonló atrocitás ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel szemben sem.  Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hétfői közleményében a rendőrségnek a Beregszászon felvonuló nacionalisták viselkedésével szembeni passzivitását kifogásolta, jelezve, hogy felelősségre vonást fog kezdeményezni a kérdésben. (Leczo Zoltán, MTI)

Ajánló