Szlovák-ukrán határ: órákig kell várni

Nagyszelmenc |

Többórás várakozásra számíthat, aki manapság a Kis- és Nagyszelmenc közötti átkelőnél szeretné átlépni a szlovák–ukrán határt.

A határátkelő tíz évvel ezelőtt...
A szerző felvétele

Hasonló állapotok – amikor nem volt ritka a négy, négy és fél órás várakozási idő – kb. tíz évvel ezelőtt, a dohányáru behozatalát szigorúan szabályozó törvények életbe lépésekor voltak. A mostoha körülmények azonban azonban nem riasztják vissza a bevásárolni vágyókat, a szlovákiai község fizetett, és néhány éve kibővített parkolójában szombat reggel nyolc órakor alig néhány szabad helyet találtunk. Az országból való kilépéskor több mint egy órát kellett várakozni, a 4 fokos hidegben és a szemerkélő esőben csak a szerencsések egy kis csoportjának jutott hely az európai uniós forrásból felújított átkelő fedett részén.


... és manapság

Délután visszafelé legalább 200–250 ember várakozott a sorban. Az idősebbek csupán az átkelőtől távolabb, a boltok előtti padokra tudtak leülni. Mosdó pedig nincs a határátkelőn. A várakozók türelme egyre fogyott, néhányan hangosan szidták a határőröket. Egy férfi azt kiabálta, uniós állampolgároknak az Európai Unió határán, a 21. században, egy nappal az 1989-es rendszerváltás évfordulója után ilyen körülmények között, drótkerítés közé és sorompó mögé terelve várakozni megalázó és méltatlan. A szóváltás után az ügyintézés némileg felgyorsult.

Szerettük volna az ügyben megkérdezni a vámhivatal illetékeseit is, de megkeresésünkre eddig nem érkezett válasz.

Ajánló