A Szabadság teret az eredeti koncepcióval összhangban újítják fel

Pozsony |

Az eredeti koncepcióval összhangban újíthatják fel a Szabadság teret. Ezen a héten kihirdették a tér revitalizációjára kiírt ötletpályázat nyerteseit. A főváros önkormányzata a jövő évben foglalkozna a fejlesztéssel.

A zsűri szerint nem érkezett olyan terv, amely egyértelműen bizonyította volna, hogy rossz a tér felosztása
A szerző felvétele

A magisztrátus szeptemberben a HB Reavis ingatlanfejlesztő vállalattal közösen hirdetett ötletpályázatot a tér felújítására. Tizennégy terv közül választották ki a legmegfelelőbbet. Ivo Nesrovnal főpolgármester elmondta, hogy a területfejlesztés második szakaszában a nyertes elképzelés alapján revitalizálják a teret. A tervezőknek tiszteletben kellett tartaniuk a nyolcvanas években kialakított tér építészeti tulajdonságait, a geometrikus felosztást, a zöldterületeket, valamint a központi szökőkutat. Jakub Gossányi, a HB Reavis képviselője elmondta, díjazza, hogy a nyertes pályázat olyan elemeket tartalmaz, amelyek aktívan hozzájárulnak a tér kihasználásához. „Örülök az együttműködésnek, és bízom benne, hogy más pozsonyi vállalatok is érdeklődni fognak a közterületek felújításának támogatása iránt” – nyilatkozta Gossányi. A tervezők leszögezték, hogy csak amiatt, mert nem sikerült jó állapotban megőrizni a közterületet, nem szükséges megváltoztatni a tér alapkoncepcióját. A teljes átalakítás helyett az újragondolás és a kiegészítés elvét részesítették előnyben. „A folytonosság, a környezet megművelése és beállítása többet ér a bombasztikus változtatásoknál” – írták a tervezők. A projekt alapján a tér megfelel majd a modern közterületek elvárásainak, akadálymentes lesz, biztonságos és fenntartható. A több zöldterületnek és a csapadék felfogásának köszönhetően környezettudatosabb lesz a Szabadság tér.

A Szabadság tér felújításának tervét átdolgozzák, és a projekt alapján revitalizálják a teret. A felújítás a főváros 2018-as kiemelt projektjei között szerepel. (béva)

Ajánló