Aligha helyezik el Hodosból a Horthy-hívő lelkészt

Hodos |
Átadta a helyi lelkész áthelyezéséért indított petíciót Fazekas László református püspöknek a csallóközi község vezetése. A falu 1456 lakosa közül 555-en írták alá. 
A felirat szerint egy református hithős leleplezhetetlen mellszobrát látjuk, ám a talapzaton nincs semmi
Somogyi Tibor felvétele
Hodosban az elmúlt hónapokban felkorbácsolta a kedélyeket, hogy Kis-Csáji Julianna református lelkész szobrot kívánt állítani Horthy Miklós tiszteletére a református templom udvarán. 
 
A község polgármestere elmondta, több lakos nehezményezte, hogy még nem sikerült komolyabb eredményt elérni a lelkész leváltásának ügyében. „A petíció kézbesítésével mi pontot tettünk az ügy végére” – jelentette ki Balódi László, aki a püspöktől várja a megoldást. 
 
„Hosszan beszélgettünk a püspökkel, és a találkozón leadtuk a község memorandumát, valamint a többi szervezet tiltakozólevelét is. A lelkész asszony eltávolítását a helyi presbitériumnak kellene indítványoznia, vagy az egyházi bíróság döntene az ügyben, ez viszont hosszú folyamat és kérdéses, hogy érdemes-e elindítani” – nyilatkozta lapunknak Balódi. 
 
Próbáltuk telefonon elérni Fazekas Lászlót, de hiába. A püspök a Paraméter hírportálnak azt nyilatkozta, a petíció számukra nem meghatározó, mivel az ottani közösségnek van egy megválasztott lelkésze. „Az ügy a továbbiakban a zsinati tanács elé kerül, de nem tartom valószínűnek, hogy a zsinati tanács ezzel behatóan fog foglalkozni” – idézte a portál a püspököt, aki azt is elmondta, a szoborállítás ügyében is a presbitérium dönt.
 
A 2011-es népszámlálási adatok szerint a falu lakosságának nagy része római katolikus, 1456 lakosból 346 reformátusnak, 129 ateistának vallották magukat. Az elmúlt hetekben megnyugodtak a kedélyek. Balódi László sajnálja, hogy mások meggondolatlansága miatt ilyesmi történt. „Nem volt szükségünk arra, hogy megosszák a helyi közösséget és idegen, nem jó szándékú emberek jöjjenek a faluba, akik korábban azt sem tudták, hol van Hodos” – folytatta a polgármester, utalva az október végén tartott megemlékezésre, amelynek keretében leleplezték volna a Horthy-szobrot. A református lelkész akkor a társadalmi nyomás miatt kijelentette, nem lehet leleplezni az alkotást. A lakosok a templom előtt is tiltakoztak, a Magyarországról a szoboravatásra érkezők szóváltásba keveredtek és a helyiekkel. 
 

Kedves vendég
Somogyi Tibor felvétele
 
A magyarországi Horthy Társaság által adományozott mellszobor felállítása ellen nemcsak a helyiek, hanem számos szervezet és értelmiségiek is tiltakoztak. (béva)
 

Ajánló