Nem kér bocsánatot a nyitrai kórház az elhunyt gyerek szüleitől

Nyitra |

Még nem ért véget a belső vizsgálat, de azt már eldöntötték a kórházban, hogy nem kérnek bocsánatot a hároméves kisfiú haláláért. A gyermekgyógyászati osztály főorvosa lemondott, ám azt nem lehet tudni, döntése összefüggésben áll-e a tragédiával.

Sebastián szülei, Dominika a Anton Zajac (családnevüket azóta fiuk emlékére Sebinko-ra változtatták)
Jozef Jakubčo felvétele

A hároméves Sebastián cukorbetegség gyanújával került kórházba, és azért halt meg, mert amikor eszméletét vesztette, nem volt kéznél újraélesztő készülék. Ezt igazolta az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal is, amely a kórházban folytatott vizsgálatot követően 8500 eurós bírságot szabott ki a személyzet mulasztásaiért. Beigazolódott a szülők gyanúja, miszerint a nővérek hanyagsága okozta a kisfiú halálát: nem figyelték folyamatosan, az ágya mellett nem volt bekapcsolva a szívmonitor és amikor eszméletét vesztette, nem találták az újraélesztő készüléket. A kisfiú 19-es vércukorszintjét 9-re csökkentették, stabilizálták az állapotát, de másnapra mégis rosszabbul lett. Az intenzív osztályra helyezték, ahol éjszaka az ágya mellett virrasztó édesanyja vette észre, hogy teljesen elkékült. Azonnal hívta a nővéreket, akik nem találták az újraélesztő készüléket és mire az orvos előkerült, már késő volt. Másnap a kisfiút Pozsonyba szállították, de ott már csak az agyhalált tudták megállapítani.

Lemondott a főorvos

A szülők feljelentést tettek az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalnál, amely a mulasztásért 8500 eurós bírságot szabott ki a kórházra, mert nem végzett el időben minden szükséges beavatkozást. Sebastián egészségügyi dokumentációját még mindig az egészségügyi minisztérium és a megyei tisztiorvos vizsgálja, és egyelőre a kórházban sem fejeződött be a belső vizsgálat. Az intézmény vezetősége annak eredménye alapján vonja felelősségre azokat az alkalmazottakat, akiknek a mulasztása a kisgyerek halálát okozhatta, és ezzel lezártnak tekintené az ügyet. A gyermekgyógyászati osztály főorvosa, Silvia Labovská a napokban lemondott, de nem tudni, döntése összefügg-e a tragédiával. Kórházi berkekben az hírlik, lemondatták, miután az egyik televíziónak azt nyilatkozta, hogy a gyermek-intenzív osztályon rendszeresen nem működnek az életfunkciókat mutató monitorok.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: MENNYIT ÉR EGY GYERMEKÉLET?

Nem az első eset

Sebastián szülei azonban azt várják, a kórház ismerje el, hogy hibázott, kérjen elnézést tőlük és helyezze el a gyermekgyógyászati intenzív osztályon azokat a plakátokat, melyeket ők készíttettek, és melyeken Sebastián fényképe látható, valamint az Emberség, Együttérzés, Etika felirat olvasható. A kórház vezetői találkoztak a család jogi képviselőjével, át is vették a plakátokat, de úgy döntöttek, kihelyezése nem volna illő. Az ügyben a rendőrség halált okozó hanyagság miatt folytat eljárást, és a szülők kártérítési pert akarnak indítani a kórház ellen. Nem ez volna az első eset, a nyitrai kórház 2013-ban 500 ezer eurót fizetett ki a műtét közben orvosi műhiba miatt kómába esett Šimon Buch szüleinek. 2014-ben 48 ezer eurós kártérítést ítélt meg a Járásbíróság annak a tizenhét éves lánynak, aki tizenegy éves korában a helytelenül felállított diagnózis következtében kapott szívinfarktust. 2014-ben csak azért úszta meg a kórház, hogy egy félrekezelt kisgyerek kartotékjában fehér festékkel lekente a főorvosnő az adatokat, mert az intézmény igazgatója, Jozef Valocký a Smer parlamenti képviselője volt.

BOTRÁNY BOTRÁNY HÁTÁN A NYITRAI KÓRHÁZBAN

Ajánló