Közlekedési káosz a Csallóközben

Dunaszerdahely |

Néhány vonat korábban indul Komáromból, a vonatpótló buszok nem mindig igazodnak a menetrendhez.

Jozef Jakubčo illusztrációs felvétele

A Szlovák Vasúttársaság múlt hét végén lezárta az alistáli vasúti átjárót, és vágányzárat hirdetett a Dunaszerdahely és Nagymegyer közötti szakaszon. A RegioJet magán vasúttársaság vonatai helyett vonatpótló buszok járnak, de nem a megszokott menetrend szerint.

December 1-től 7-ig a Nagymegyer és Alistál közötti szakaszon a vágányok meghosszabbítása, 4-től 12-ig a vasúti átjáró felújítása miatt hirdetett vágányzárat a szakaszon a pálya kezelője, a Szlovák Vasúttársaság. Péntek délutánig az autósoknak is kerülniük kell, ugyanis nemcsak a vasúti, hanem a közúti forgalom számára is lezárták az átjárót. A RegioJet Pozsony és Komárom között ingázó utasait a közlemény szerint vonatpótló buszokkal szállítják. Martin Žarnovický, a magántársaság szóvivője lapunknak elmondta, hogy a vonatok speciális menetrend szerint, korábban indulnak el Komáromból, ezzel csökkentve a vágányzár okozta késést.

A Komáromból 3.48-kor induló személyvonat, az 5.49-kor induló regionális expressz, valamint a 19.46-kor induló személyvonat 24 perccel korábban indul. A Pozsonyból 16.13-kor induló regionális expressz és a Komáromból 7.43 és 11.43 között induló három személyvonat 18 perccel korábban, a 4.39-kor és a délután kettő és este nyolc között közlekedő személyvonatok 14 perccel hamarabb indulnak el az állomásról. A társaság a szerelvényekben és az állomásokon kihelyezett szórólapokon tájékoztatta az utasokat a változtatásokról. Az elmúlt napokban azonban több utas arra panaszkodott, hogy hiába vártak, nem érkezett meg az autóbusz. A szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy a vonatpótló buszok igazodnak a korábban induló vonatok menetrendjéhez. Így ha valaki a megszokott időpontban megy ki az állomásra, akkor előfordulhat, hogy tíz perccel korábban elment az autóbusz, és a következőre egy órát várni kell. Olyan panaszt is kaptunk, amely szerint az utasok kora este hiába vártak a vonatpótló buszra, vagy a vonatra, az nem érkezett meg. Nem ez az egyetlen kellemetlenség, amellyel számolniuk kell a sárga vonatokon utazóknak, a vágányzár miatt ugyanis néhány járat kapacitását is csökkentették. Előfordulhat, hogy a túlzsúfolt járatokat tovább rövidítik, a kevésbé kihasznált szerelvényeket pedig meghosszabbítják. „Tudatosítani kell, hogy az egyvágányos vasúti szakasz hétköznapi üzemmódban sem képes megfelelően ellátni az utasok tömegét, egy ilyen nagyszabású vágányzár jelentette probléma megoldása óriási feladat” – folytatta Žarnovický.

Az utasok a RegioJet honlapján, a közösségi portálon, a vasút honlapján, az állomásokon, valamint a vonatok mozgását követő oldalakon (pl. ITT és ITT) tájékozódhatnak az aktuális helyzetről. A magán- és az állami vasúttársaság is az utasok türelmét és megértését kéri.

Ajánló