Jövőre befejeződhet az Esztergom–Budapest vonal felújítása

Esztergom |

Tavaszra elkészülhet az Esztergom–Budapest vasút-vonal villamosítása. Márciustól a teljes szakaszon villanyvonatok járhatnak.

Öt éve kezdődött a munka
MTI-felvétel

Egyelőre dízelüzemű vonatok közlekednek az Esztergom–Budapest közötti 51 kilométeres szakaszon. Az infoesztergom.hu értesülései szerint a decemberi menetrendváltástól Budapest és Piliscsaba között tesztüzemben már néhány Flirt-kocsi fog közlekedni. Piliscsaba és Esztergom között azonban még ki kell cserélni a biztosítóberendezéseket, amivel a tervek szerint jövő február végére, illetve március elejére készülnek el. Akkortól már a teljes szakaszon villanyvonatok fognak járni, melyek gyorsabbak lesznek, mint a jelenlegi Siemens Desirok. A beruházás nemcsak a vonatok menetidejét csökkenti, hanem a környezetre is pozitív hatással lesz. A szakasz teljes villamosítása után Esztergomban megszüntetik a dízel-vonatok töltőállomásait. Őszre elkészülhetnek az esztergomi és dorogi intermodális csomópontok is. A tervek szerint addigra megújulnak a vasútállomások és elkészülnek a buszvégállomások.

A szakasz átépítése 2012-ben kezdődött. A 44,5 milliárd forintos felújítás célja az volt, hogy 90-ről 60 percre csökkentsék a menetidőt. Az építési munkálatok ideje alatt – közel három éven keresztül – Esztergom és Budapest között megszűnt a vonatközlekedés. Az utasokat ezen a frekventált vonalon – ahol naponta átlagosan 14 ezren utaztak – vonatpótló autóbuszok szállították. A vonatközlekedés újraindítását eredetileg 2013-ra tervezték, de az építési munkálatok csúszása miatt csak két évvel később indulhatott újra.

Ajánló