A feljutás bravúr, a kiesés kudarc lenne a magyar hokisoknak

Öt kemény mérkőzés vár a magyar jégkorong-válogatottra a holnap rajtoló kijevi divízió I/A-világbajnokságon, amelyen a jó szereplés – titkon a feljutás – a cél.

Chernomaz eredményes játékot vár csapatától
Fotó: Facebook

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese, amely egy éve Szentpéterváron még az elitben szerepelt, először az ukránokkal találkozik, a házigazdáknak várhatóan extra motivációt jelent majd a közel telt háznyi szurkolósereg. Hétfőn azok az osztrákok következnek, akik ellen az elmúlt években sikerült rendre szoros győzelmeket aratni. Kedden az egyre jobb játékerőt képviselő dél-koreai válogatott lesz az ellenfél, amely a jövő évi pjongcsangi olimpiára összpontosítva számos kanadai hokist honosított. A távol-keletiek ebben az idényben Budapesten legyőzték a Chernomaz-csapatot. Csütörtökön a szintén feltörekvő lengyelekkel játszanak a magyarok, a két gárda az elmúlt években mindig az utolsó pillanatokig kiélezett csatát vívott egymással. Zárásként a torna legelőkelőbb helyen rangsorolt együttese, a 2016-ban szintén élvonalbeli kazah válogatott vár a magyarokra.

A hatcsapatos mezőny első két helyezettje jut fel a 16-os elitbe, az utolsó 2018-ban a divízió I/B-ben szerepel majd.

A 22 fős magyar válogatottban hárman – Csányi Károly, a frissen honosított Dansereau Keegan, valamint Terbócs István – még nem szerepeltek vb-n, a tavalyi, oroszországi elit vb-hez képest pedig tíz helyen változott a keret. A kapuban a rutinos Rajna Miklós és Bálizs Bence jut lehetőséghez, a Szentpéterváron a nemzetközi porondra berobbant Vay Ádám most klubkötelezettsége miatt nem kapott meghívót.

A védelemből Garát Zsombor és Stipsicz Bence még mindig csak 19, illetve 20 éves, de már mindketten ott voltak a 2016-os vb-n is. Sagert Kalvin, Szirányi Bence és Wehrs Kevin ugyancsak pályára lépett Szentpéterváron, míg Gőz Balázs és Varga Arnold több év kihagyás után szerepelhet újra világbajnokságon.

A csatársorból hiányozni fog a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett magyar játékos, Sebők Balázs, aki a KalPa színeiben érdekelt a finn élvonal döntőjében. Így is három légiós, Bartalis István (Schwenningen), Galló Vilmos (Linköping) és Hári János (Leksands) áll rendelkezésre.

A szövetségi kapitány nem fogalmazta meg egyértelműen, hogy pontosan mi a cél Kijevben. Csak annyit mondott, hogy szeretnének minél jobban szerepelni, és mérkőzésről mérkőzésre összpontosítani. Ezzel együtt nagy bravúr lenne a feljutás, és nagy kudarc a kiesés.

A magyar válogatott a második világháború utáni korszakban kétszer, 2008-ban Szapporóban és 2015-ben Krakkóban tudta kiharcolni a feljutást. (MTI)

Ajánló