Sima magyar győzelem Szlovákia ellen női kézilabdában

Debrecen |
A magyar kézilabda-válogatott 28-19-re legyőzte Szlovákia csapatát a vb-selejtezős párharc első mérkőzésén.
MTI-felvétel
A két csapat 19. alkalommal találkozott egymással, és két döntetlen, valamint egy szlovák győzelem mellett ez volt a 16. magyar siker.
 
Női világbajnoki selejtező, 1. mérkőzés:
Magyarország-Szlovákia 28-19 (14-8)
-----------------------------------
a magyar gólszerzők: Görbicz 9, Schatzl 6, Zácsik 4, Bódi 3, Mayer, Kovacsics 2-2, Tóth G., Hársfalvi 1-1
 
A magyar együttesben sérülés miatt Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita, Hornyák Dóra, Erdősi Ildikó és Kovács Anna sem léphetett pályára. Bíró Blanka védéseinek köszönhetően a szlovákok több mint hat percig nem tudtak betalálni a meccs elején, később pedig Martina Školková góljaival tartották magukat. A magyarok jól teljesítettek, és Görbicz Anita vezérletével őrizték előnyüket (8-5).
 
Amikor némileg egysíkúvá és kapkodóvá vált a hazaiak játéka, Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért. Ennek hatására támadásban és védekezésben is hatékonyabbá vált a csapat, és a hajrában sorozatban négyszer volt eredményes (14-8).
 
A vendégek tíz percen keresztül nem dobtak gólt, ezt kihasználva az egyre magabiztosabban kézilabdázó magyar válogatott a második felvonás elején tíz találattal elhúzott (18-8). A továbbra is kiválóan védő Bíró Blanka helyére beállt Janurik Kinga is remekelt a kapuban, ez pedig ellensúlyozta a támadásban elkövetett pontatlanságokat.
 
A szlovákok több könnyű gólt is szereztek, míg a magyarok hat percen keresztül nem találtak be, a legvégén azonban Görbicz vezérletével újra eredményesek voltak és kilenc találattal győztek (28-19).
 
A vendégek legeredményesebb játékosa hat góllal Martina Školková volt.
 
A visszavágót szerdán 18 órától a pozsonyi Ondrej Nepela Arenában rendezik. A párharc győztese kijut a decemberi németországi világbajnokságra. A házigazda németeken kívül már Norvégia, Dánia, Hollandia, Franciaország, Angola, Tunézia, Kamerun, Japán, Kína, valamint a Koreai Köztársaság együttese biztosította részvételét a vb-n.

Ajánló