Radványi szerint a futball igazságos

Mezőkövesd |

Két győzelemmel rakétarajtot vett a labdarúgó NB I-ben a Radványi Miklós által irányított Mezőkövesd, ám azóta zsinórban hét bajnoki mérkőzésen nyeretlen a csapat. 

Radványi Miklósnak van min töprengenie
Somogyi Tibor felvétele
A 48 éves csallóközi vezetőedzőt a kudarc okairól faggattuk. 
 
Mi az oka, hogy a sikeres kezdés után megtorpant a csapata? 
 
Sajnos, a debreceniek (2:1) és a paksiak (3:2) legyőzése után sérüléshullám sújtott bennünket. Sorra dőltek ki a kulcsemberek, elég csak Novákot, Gohért és Pillárt említenem. Azt se feledjük, hogy nyáron nagy változások történtek a keretben, szinte új csapatot kellett építenem. Emellett Fortuna istenasszony is teljesen elfordult tőlünk. Az első két bajnokin a hajrában csikartuk ki a három pontot, azóta viszont szinte rendre a meccsek végén úsznak el az értékes pontok. 
 
Egy mérkőzést kivéve az élcsapatoktól szoros csatában kaptak ki. 
 
A Fradi elleni 5:0-s fiaskót leszámítva minden meccsen kiegyensúlyozott csatát vívtunk. A Videotonnal játszott hazai találkozónkon 0:1nél levegőben lógott az egyenlítő gólunk, amikor a hajrában Lazovics mattolt bennünket. A Vasas otthonában már félidőben eldönthettük volna a három pont sorsát, végül mégis csak döntetleneztünk. A bajnok Honvéddel is partiban voltunk, már zsebünkben éreztük az egy pontot, amikor a 95. percben buta gólt kaptunk. Sajnos, ugyanaz volt a forgatókönyve a Diósgyőr elleni meccsnek is. Ez a két peches vereség lelkileg nagyon megfogta a csapatot. Az újonc Balmazújvárossal vívott összecsapáson a 89. percig vezettünk… A kétszer értékesebb kerettel rendelkező Puskás Akadémiának a góljáig – ami szinte a semmiből született – egy helyzete sem volt. 
 
Így utólag nem tartja hibának, hogy az újonc Balmazújváros elleni meccs előtt kijelentette, hogy csak a győzelem elfogadható? 
 
Egyáltalán nem. Hiszen mindenki erről beszélt. Nem vagyok alibista, nem hiszem, hogy ezzel pluszterhet raktam volna a játékosokra. 
 
Jelenleg kieső helyen áll a Mezőkövesd, milyen a hangulat a klub háza táján? 
 
Könnyen elképzelheti. A rossz eredmények hatására ideges a légkör, de egyértelműen támogat a vezetőség. Nincs mese, magunknak kell kilábalnunk a hullámvölgyből. Le a kalappal a játékosok előtt, akik az edzéseken és a meccseken maximálisan odateszik magukat. Azonban önbizalmukat megtörte a kudarcsorozat, és ez érződik a teljesítményükön. Nem mernek kockáztatni. A futball fejben dől el. Gyakran apróságok döntenek a sikerről, illetve a balsikerről. Én hiszek abban, hogy a futball igazságos, és a kemény munka előbb vagy utóbb, de meghozza a gyümölcsét. Remélem, kulcsembereink is felélednek, többet várok a csapatkapitány Marek Střeštíktől is. Nagy szükségünk lenne egy győzelemre, amely felrázná a gárdát. 
 
A DAC-tól érkezett Brašeň miért csak árnyéka korábbi önmagának? 
 
Ha én azt tudnám… Kár, hogy Jakub két nappal a bajnoki rajt előtt megsérült. Miután felépült, a Fradi ellen a kezdőcsapatba jelöltem, de a Groupama Arénában társaihoz hasonlóan gyengén teljesített, és egy óra után lecseréltem. Egyáltalán nincs önbizalma, közel sem nyújtja azt, mint korábban a DAC-ban. Ezért azóta nem is szerepeltettem bajnokin. Viszont a tréningeken keményen dolgozik, bízom benne, hogy hamarosan formába lendül. 
 
Nem bánta meg, hogy a nyáron a Hudák, Fótyik, Tujvel trióhoz újabb négy szlovák futballistát szerződtettek? 
 
Az igazat megvallva, csak Jakub Brašeň és a senicai Róbert Pillár szerződtetését javasoltam. Ráadásul az előbbi szerződése lejárta után ingyen jött a DAC-tól. Bevallom, Brašeňben nagyot csalódtam, mert lényegesen többet vártam tőle. De még nem írom le őt, mert még tíz forduló hátravan. Pillár a sérüléséig igazolta az elvárásokat, a védelem vezérévé nőtte ki magát. Martin Krnáč második-harmadik kapusként ingyen érkezett, csakúgy, mint Tomáš Majtán, akivel mint harmadik csatárral számoltam. De miután Novák Csanád megsérült, eggyel előbbre lépett. Ők úgy kerültek képbe, hogy a magyar futballistáknál lényegesen olcsóbbak. Egyébként úgy volt, hogy Dominik Fótyikot kölcsönadjuk, ám Gohér kiesése után ő lett a balhátvéd. 
 
Szombaton tévés meccsen az Újpestet fogadják. Mit vár a találkozótól? 
 
Győzelmet! A lilák sem remekelnek a bajnokságban, csak két ponttal gyűjtöttek többet nálunk. Ha nyerünk, megelőzzük őket. 

Ajánló