Szenzációs lelátóavató: a DAC legyőzte a Slovant

Dunaszerdahely |

Szenzációs DAC-győzelem a fő lelátó avatóján: a dunaszerdahelyiek több mint tízezer néző előtt 2:1-re legyőzték a Slovant a labdarúgó Fortuna Liga 15. fordulójában. A félidőben még az égszínkékek vezettek, de a hazaiak Pačinda és Kalmár találataival fordítottak. 

Somogyi Tibor felvételei
Az év meccseként emlegetett rangadóra az egész Kárpát-medencéből érkeztek drukkerek, a stadion előtt egy csíkszeredai csapatba botlottunk. A díszpáholyban ott ült a Szlovák és a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, a meghívottak között erdélyi, magyarországi és szlovákiai polgármesterek is szerepeltek.
 
A Slovan, amelynek drukkerei a fegyelmi bizottság döntésének értelmében nem lehettek ott a MOL Arénában, speciális mezt készíttetett a találkozóra, amelynek a közepén a szlovák címer volt látható, a melegítőjükön pedig a következő felirat szerepelt: „A Slovanért, Szlovákiáért, a szurkolókért”. 
A tízezer dunaszerdahelyi szurkoló káprázatos koreográfiával fogadta a csapatokat, amelyben a klub színei mellett a magyar trikolór is megjelent. Minden adott volt egy nagyszerű hangulatú meccshez, de az 5. percben Csavrics majdnem gyorsan lehűtötte a drukkereket, amikor futtából kevéssel lőtt mellé.
Marco Rossi ezúttal a kezdőbe nevezte Divkovicot és Čmelíket is, előbbi a jobb, utóbbi a bal szélen kapott helyet, középen pedig Pačinda játszott. 
 
A 12. percben Ljubicic lőtt távolról, nem sokkal a kapufa mellé. A horvát csapatkapitány tíz perccel később is próbálkozott egy lövésszerű beadással. A 26. percben a kitörő Divkovicot elkaszálták a tizenhatos előtt, ám a játékvezető előnyszabályt alkalmazott, és az akció végén Kalmár lövését Greif kiütötte.
 
Ezután azonban a vendégek percei következtek, a 31. percben Holman nagyszerű beadása után az üresen hagyott Hološko a bal sarokba fejelt – 0:1. Nem sokkal később egy védelmi hiba után Hološko átadását követően Holman fordult kapura, de centikkel mellé lőtt.
 
Az utolsó öt perc nagyszerű iramot hozott. Először Csavrics került ziccerbe, ám Davis az utolsó pillanatban remek ütemben szerelt. Az ellentámadásból Pačinda lövését Greif szögletre tolta. A szöglet után a teljesen üres Čmelíkhez került a labda a hosszú oldalra, ám ő öt méterről mellé fejelt.  
A szünetben egyik edző sem cserélt, azonban Rossi módosított a felálláson, Divkovic ment előre középre, Pačinda pedig a jobb oldalra került. 
 
Az 53. percben Davis szabadrúgása után Ljubicic lőhetett, de szorongatott helyzetből nem találta el a kaput. Egy percre rá ismét egyenlítési lehetősége volt a DAC-nak, Čmelík ötméteres fejesét Greif óriási bravúrral védte.
 
Az 58. percben Rossi meglepő cserére szánta el magát, az agilis Divkovic helyett Mervó Bencét küldte pályára. Davis szöglete előtt éppen Mervó volt az, aki hergelte a közönséget, és a biztatás hamarosan tombolásba fordult: a szöglet után ugyanis Pačinda kőkemény fejese védhetetlenül vágódott a bal alsó sarokba – 1:1. A DAC támadójának ez volt a hetedik gólja a szezonban. Zúgott a „Mindent bele!” és a „Ria-ria-Hungária”.
 
A DAC találata után kicsit megijedt a Slovan, a sárga-kékek továbbra is aktívan játszottak. Davis jó beadása után Mervó is közel járt a gólhoz. De még nem volt vége, a 83. percben Kalmár kapta vissza Pačindától a labdát, és a 16-os sarkáról kilőtte a bal alsó sarkot – 2:1! Az utolsó percek is tartogattak még izgalmat, Macej kivédte Vittek ziccerét, utána pedig a csereként beállt Oršula az üres kapu fölé fejelt. Ezután Csavrics beadása után Rabiu csukafejese szállt fölé. 
Végül azonban csak lefújta a játékvezető a meccset, és kezdődhetett az ünneplés: a DAC fél éven belül másodszor győzte le a Slovant.
 
DAC–Slovan 2:1 (0:1)
Góllövők: Pačinda (65.), Kalmár (83.), ill. Hološko (31.)
Sárga lap: Kalmár, Pačinda, ill. Szekulics.
Játékvezető: Chmura, 10 226 néző.
DAC: Macej – Zsivkovics, Šatka, Huk, Davis – Ljubicic – Divkovic (58. Mervó), Kalmár, Pambou, Čmelík (71. Vida) – Pačinda (89. Koštrna). 
SLOVAN: Greif – Szekulics, Rundics, Bozsikov, Huhumisz (87. Vittek) – Droppa – Hološko (78. Schet), Rabiu, Holman, Csavrics – Mareš (72. Oršula).
 
BŐD TITANILLA
SZABÓ ZOLTÁN
 
 

Ajánló