Nikolics: „A kispadról nem lehet gólt rúgni”

Nikolics Nemanja, a magyar futballválogatott honosított csatára a Luxemburg (1:2) és a Costa Rica (1:0) elleni barátságos mérkőzésen is eredményes volt. A Chicago Fire 29 éves csatárát, aki Magyarországon, Lengyelországban és az Egyesült Államokban is gólkirályi címet szerzett – az NB I-ben háromszor is – a budapesti győztes találkozó után faggattuk.

Reméli, a két góllal valami új folyamat kezdődött, és az új szövetségi kapitány bízni fog benne
Somogyi Tibor felvétele
Nikolics Nemanja

Született: 1987. december 31-én Zentán

Állampolgársága: szerb, magyar

Magasság/testsúly: 180 cm/79 kg

Posztja: csatár

Klubjai: FK Zenta (1996–2006), Barcsi SC (2006–2007), Kaposvölgye (2007), Kaposvár (2008–2009): 49 meccs/30 gól; Videoton (2010–2015): 149/87; Legia Warszawa (2015/16): 56/40; Chicago Fire (2017–): 34/24

Gólkirály: NB I (2010, 2014, 2015), Lengyelország (2016), MLS (2017)

Válogatott meccsek/gólok száma: 25/5

Sikeresen tért vissza a válogatottba, miután Bernd Storck mellőzte.

Nagy bizonyítási vágy volt bennem, úgy érzem, nekem a nemzeti csapatban mindig bizonyítanom kell. Ez a két meccs azért volt fontos számomra, mert rendre azt hangsúlyoztam, ha megkapom a lehetőséget, akkor élek is vele. Ha nem szereztem volna gólokat, akkor csak szavakban lettem volna erős. Nagyon fontos volt ez a két találat, nemcsak az önbizalom miatt, hanem mert megmutattam, hogy a válogatottban is eredményes tudok lenni, de még nem láttam olyan csatárt, aki a kispadról tudott volna gólokat szerezni. A vb-résztvevő Costa Rica ellen példásan küzdöttünk, ami minimum, ha válogatott-mérkőzést játszol. Bizonyítottuk, hogy nyomás alatt is tudunk játszani, igaz, barátságos mérkőzés volt, de számunkra olyan volt, mint egy döntő.

A luxemburgi fiaskó után nehéz volt talpra állni?

Nagyon. Szélesi Zoli megbízott kapitány kritikusan értékelte a meccset, kemény volt, mindenkinek a szemébe mondta a bírálatot. Én ezt szeretem, ettől nem kell elfutni. Nem akart rosszat, csak elmondta a hibákat. A cél az volt, hogy ezeket kijavítsuk. Lehet, hogy a budapesti mérkőzés nem volt a legszebb, de eredményes volt, ennek a csapatnak meg kell tanulnia, hogy eredményre játsszon. Néha szép, néha csúnya játékkal, de meg kell tanulni nyerni.

Elégtétel volt az ön számára ez a két gól?

Valamelyest igen. Én mindig nagy örömmel jöttem a válogatottba, kivétel az utóbbi fél év volt, amikor úgy éreztem, hogy Bernd Storck nem hisz bennem, és felesleges lett volna a tengerentúlról ideutazni azért, hogy esetleg tíz percet játszhassak. De a futballban gyakran fordul a kocka. Remélem, a két góllal valami új folyamat kezdődött, és az új szövetségi kapitány bízni fog bennem, így nem fogok megint négy évet várni a következő válogatottbeli találatra. Szélesi Zoli sem bánta meg, hogy lehetőséget adott nekem.

Szemfüles gólt lőtt Costa Ricának.

Jókor voltam jó helyen. Ezt nem lehet megtanulni, erre születni kell. Azzal, hogy váratlanul beletettem a lábam Ugrai szabadrúgásába, mindenkit megleptem. A védőket, a kapust, de saját játékostársaimat is. Az ilyen gólt én sokkal többre értékelem, mintha 30 méterről lőttem volna a hálóba.

Sikeresebb lesz a jövő év a válogatott számára, mint az idei?

Ennél csak jobb lehet. Rossz évet zártunk, ezt ki kell mondani. Ha nem nyersz Feröer ellen, kikapsz Andorrától és Luxemburgtól, akkor nem mondhatod, hogy sikeres volt az esztendő. Nagyon sokat hibáztunk az idei meccseken. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy szűk másfél évvel ezelőtt még az Eb-n játszottunk, nem is akárhogyan, és mindenki istenített bennünket. Fantasztikus érzés volt Marseille-ben 30 ezer magyar drukker előtt pályára lépni, szurkolóink olyan hangulatot teremtettek, mintha csak Budapesten lettünk volna. Magas célokat kell kitűzni, amelyeket csak lelkes szurkolóink segítségével lehet elérni. Most új kapitány, új remények, új ötletek jönnek. Hiszem, hogy kimászunk a gödörből. Remélem, én is jóval több lehetőséget kapok, és akkor biztos, hogy az eredmény sem marad el. Nincs mese, ki kell jutnunk a 2020-as Eb-re.

Hogy érzi magát az MLS-ben?

Kiválóan. Huszonnégy találattal gólkirály lettem, és az újságírók engem választottak az év újoncának. Nagy élmény volt világsztárokkal találkozni a pályán, például Andrea Pirlóval, Sebastian Giovincóval vagy David Villával. A góllövőlistán 22 találattal éppen a spanyol sztár végzett mögöttem. Remekül megértettem magam csapattársammal, Bastian Schweinsteigerrel is. Csak azt sajnálom, hogy kiestünk a rájátszás első fordulójában, de jövőre mindenképpen javítunk.

Ajánló