Görbicz szinte biztosan játszik holnap a nyolcaddöntőben

Lipcse |
Görbicz Anita, a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya kisebb térdsérüléssel bajlódik, a csehek ellen ezért pihent.
SITA/AP-felvétel
Ennek ellenére holnap szinte biztos játszhat a németországi világbajnokságon Franciaország ellen.
 
„Lehet, hogy más egy ilyen problémával nem játszana, de őt egészen biztosan össze fogják rakni” – nyilatkozta ma délután a lipcsei sportarénában a magyarok edzése előtt Siti Beáta, a válogatott másodedzője. Hangsúlyozta, Görbicz fejben is nagyon jól tudja kezelni az ilyen problémákat és a fájdalomtűrése is extra a többiekéhez képest.
 
„Vannak olyanok, akiket nagyon zavar egy plusz kötés vagy rögzítés, de ő nem ilyen, ő ki tudja zárni ezt” – tette hozzá Siti.
 
A csapat ma délelőtt autóbusszal utazott Stuttgart mellől a csaknem ötszáz kilométerre lévő Lipcsébe. Mehettek volna repülőgéppel is, de az rendkívül korán indult, ezért nem éltek a lehetőséggel. „Luxusbuszt kaptunk, nagyon kellemes környezetben sikerült eltölteni azt a hat órát. Persze, ennek ellenére már jó volt leszállni. Az érkezés után egy kicsit még pihenni is tudtunk a szállodában” – mesélte Siti Beáta.
 
A tavalyi olimpián ezüstérmes franciák elleni nyolcaddöntő vasárnap 17.30-kor kezdődik, vagyis Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttesének a megérkezés után alig több mint 24 órával már pályára kell lépnie.
 
„Minden világversenyen sűrű a program és gyorsan kell alkalmazkodni. A regenerációban segíthet, hogy a lányokat korábban próbáltuk pihentetni. Forgattuk a csapatot, így megoszlott a terhelés, talán csak Schatzl Nadine-nak és Kovacsics Anikónak jutott több meccsidő” – mondta a másodedző.
 
Elárulta, a gyúrók profi körülményeket biztosítanak ahhoz, hogy a regenerációt minden formában felgyorsítsák, tehát a szakmai stáb mindent megtesz, hogy a sűrű menetrend közepette a lehető legfrissebbek legyenek a játékosok.
 
A korábbi kiváló irányító elmesélte, hogy a pénteki mérkőzés után, az esti megbeszélésen Kim Rasmussen megkérte a keret tagjait, nagyon figyeljenek magukra, mert ez fontos a regeneráció szempontjából, de a franciákkal egyelőre ne foglalkozzanak, mert a felkészülés a szombat esti edzéssel kezdődik és a vasárnap délelőtti videózással folytatódik.
 
„Muszáj, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak. Egyelőre nem kell stresszelni, az lesz a lényeg, hogy mindenki nyújtson százszázalékos teljesítményt” – közölte Siti.
 
Az A csoport második helyéről továbbjutott franciák kapusa, Cleopatre Darleux az öt csoportmeccs után a legjobb teljesítménnyel büszkélkedhet az egész mezőnyben, hiszen 84 lövésből 38-at megfogott, ami 45 százalékot jelent. A csapat 63 százalékos hatékonysággal lőtt (a magyaroknál ugyanez az adat 59 százalék), a hétmétereseket pedig hetvenszázalékos pontossággal dobta (a magyarok 73 százalékkal).
 
A magyar szövetség statisztikája szerint a két csapat eddig 47 alkalommal találkozott egymással, 15 francia győzelem és két döntetlen mellett 32 meccset nyertek a magyarok.

Ajánló