Sötét égbolt, feketelyuk

Nem kis öröm tölti el tudományokért olthatatlan szenvedéllyel lobogó lelkemet – kereken egy hete e honnak is van már sötétégboltparkja, mégpedig a szlovák–ukrán–lengyel hármashatár közelében.

Hogy miért épp ott? Gondolom, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének szakemberei hosszas mérlegelés után arra a következtetésre jutottak, hogy nincs még egy annyira sötét hely széles e honban, mint a Polonyinák Nemzeti Park, meg annak közvetlen környezete, pedig dehogy nincs! A sötétégbolt-park 48 500 hektáron terül el; logóján ordas farkas vonít a csillagos égre, alatta felirat: Dark-sky Park Poloniny. Így, angolul, hogy végre egész Európa megértse, egy jó nagy lépéssel előbbre vagyunk; s ez attól függetlenül igaz, hogy a gazdasági mutatók legújabban arról árulkodnak: még 2020-ban sem érjük el az Európai Unió átlagát (ami nem gond, mert úgy néz ki, pár éven belül az EU csúszik le a mi szintünkre). E téren csak Skócia tud ránk verni, meg Magyarország, melyek egy éve közösen létrehozták a kontinens első, nemzetközileg is elismert sötétégboltparkját; a hírek szerint a kezdeményezéshez hamarosan a Hortobágyi Nemzeti Park is csatlakozik.
Ezt a sötétégboltos történetet mindenképp érdemes volna megfejelnünk azzal, hogy létrehoznánk a feketelyuk-rezervátumokat.
A szóban forgó égitestek alapvető tulajdonsága ugyanis az, hogy – sarkítva fogalmazva – anyagot és energiát nyelnek el, s erre Szlovákiában az utóbbi években bőven volt példa. Az első, feketelyuk-rezervátumot hirdető táblát mondjuk a bősi vízi erőműre tehetnénk ki – ott „csak” 16,5 millió euró (mintegy félmilliárd szlovák korona) úszott el –, aztán szép sorjában az R1-es jelentős felárral épülő, Nyitra–Garamszentbenedek szakaszára, ahol a „többletkiadás” 398 millió euró, vagy az elektronikus útvám sújtotta utak szélére, mivel ott is elcsordogált 221 milla (persze euróban). Feketelyuk-rezervátum lehetne a pozsonyi vár – felújítása állítólag 43 millió euróval többet nyelt el a kelleténél –, illetve mindazok a szociális vállalatok, melyeket a honi adófizetők 11,2 millája bánja. A felsorolást folytathatnám – de érdemesebb volna elgondolkodnunk azon, hogy csillagokat, esetleg csillagképeket nevezzünk el azokról, akik mindezt véghezvitték. Hogy ha majd ott állunk a Polonyinák sötét ege alatt, s felpillantunk, elrebeghessünk egy hálás köszönömöt – vagy valami mást…

Ajánló