Orbán Trumpot teszteli

Orbán Viktor és a Fidesz immár hét éve nem liberális demokráciát „épít” Magyarországon. Az elemzők véleménye azonban abban eltér, hogy mennyire haladt előre az új rezsim kiépítése.

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital elemzője úgy véli, Magyarország már irányított demokrácia, mert bár léteznek a demokratikus intézmények, a hatalom az ellenőrzése alá vonta őket. Kornai János, az egyik legismertebb magyar közgazdász ennél tovább megy, szerinte az Orbán-rezsim már magán viseli az autokrácia minden jegyét.
A Fidesz elnöke április elején állt elő egy újabb tervvel, amely az irányított demokráciát ismét közelebb löki az autokráciához. Ez a Közép-európai Egyetem (CEU) országból való kitessékelése és a részben külföldről támogatott civil szervezetek külföldi ügynökként való törvényi beállítása. Azonban most nem teljesen a tervei szerint haladnak a dolgok.
Orbán Viktor már 2016 nyarán, az európai uniós tagállamok vezetői közül elsőként biztosította támogatásáról Donald Trump amerikai elnökjelöltet. Arra épített, hogy Soros György a közös ellenségük, mert Trump a kampány alatt mondott olyasmit is, hogy Soros és a hozzá hasonlók „meglopták” az egyszerű amerikai embereket. A Fidesz elnöke továbbá azzal is kalkulált, hogy az új amerikai kormányzat, ellentétben az Obama-adminisztrációval, nem fog „beavatkozni más országok belügyeibe”. Orbán pedig ebben tévedett.
A Fidesz elnökének vannak pártfogói Washingtonban, mint például Steve Bannon, Trump főtanácsadója, ennek ellenére az amerikai elnök nem ignorálhat alapvető dolgokat. Ha megengedné Orbánnak, hogy bezárasson egy amerikai finanszírozású egyetemet Budapesten azért, mert nem tetszik neki, hogy ott mit és hogyan tanítanak, azzal csak lovat adna az Orbánhoz hasonlók alá. Emellett a CEU-hoz befolyásos emberek kötődnek, mint például George Pataki, New York állam korábbi demokrata kormányzója, és számos más, a tudományos világban elismert személyiség. 
Anne Applebaum ismert publicista szerint a CEU bezárása annak a tesztje, hogy mit engedhet meg Orbán az új amerikai kormányzattal szemben. De emellett Orbán a CEU, a civil szervezetek és Soros György támadásával rendkívül kényelmetlen helyzetbe hozta saját pártcsaládja, az Európa Néppárt (EPP) vezetőit is. Timothy G. Ash neves brit publicista a The Guardianban tette fel a kérdést Jean-Claude Junckernek, Donald Tusknak, Angela Merkelnek, Mariano Rajoynak, hogy meddig fognak úgy tenni, mintha Orbánnal minden rendben lenne. És vajon nem fogják-e szégyellni magukat, ha Donald Trump náluk határozottabban fog kiállni azok mellett az európai értékek mellett, amelyeket Orbán támad.
Orbán Viktor előtt most két lehetőség van – meghátrál és a CEU Magyarországon marad, vagy még jobban bekeményít, és ezzel újabb tüntetéseket gerjeszt odahaza, amelyek mellé megkapja a külföldről érkező bírálatok lavináját. Egyik sem túl kecsegtető helyzet, de csakis magát okolhatja.
A szerző a Trend hetilap kommentátora

Ajánló