A virtuális vasfüggöny

A hét legfontosabb magyar politikai eseménye külpolitikai egyben: a külügyminiszter bejelentette, Magyarország határozatlan időre megszakítja a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat Hollandiával, miután a távozó budapesti holland követ párhuzamot vont a muszlim terroristák és a magyar kormány ellenségképgyártása között, marxistának is nevezve Orbán és a magyarok világlátását.

A külügyest egyébként – a magyar felesége miatt is érintett – Geert Wilders radikális holland pártvezető leidiótázta. Hogyan értékeljük a sunyi és kemény vádaskodásra született erős diplomáciai választ? Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten vagy egyértelmű túlreagálás a sértésre? Fellépni keményen vagy hagyni a francba Delft porcelánkészletének ágyúzását? Keveredik itt vélt nyugati kultúrfölény, felszínes lenézés, értetlenség az önállósodó és egyre hangosabb kelet-európai különutas politikák miatt a másik oldal kisebbrendűségi komplexusaival, túlérzékenységével, a belül erős, kifelé erősnek látszani akaró mentalitással, s így együtt csinos elegyet robbantottak nagyjából feleslegesen. De nézhetjük úgy is, hogy a nyilatkozatháború és hivatali kardcsörtetés a diplomácia folytatása másféle eszközökkel, fegyverek helyett sértetten vagy öntelten vitatkozva – semmivel sem több. Átkiabálunk még mindig a már virtuális vasfüggönyön oda és vissza: szakadékot emelt közénk a történelem.
 
A hét legérdekesebb nemzetközi történése Emmanuel Macron kelet-európai diplomáciai offenzívája, egyben látványos kísérlet a visegrádi négyek szakítására a magyar és a lengyel kormányfő negligálásával. A francia államfő európai aktivitása megelőzi az otthon várható belpolitikai konfliktusait, s a keleti munkaerő ügyének felvetése mellett is szövetségajánlás az EU magjához közeledni szándékozó cseheknek és szlovákoknak.
 
SZOMBATHY PÁL
publicista

 

Ajánló