Titokzatos élénkítés

Több mint 16 millió eurót osztana szét gazdaságfejlesztési céllal a szlovákiai magyarok között a magyar kormány az MKP közreműködésével. 

Ilyen még nem volt, és még ha ez a csomag nem is elég arra, hogy en bloc felvirágoztassa a dél-szlovákiai kis- és középvállalkozásokat, a potenciális hatása nem elhanyagolható. Nagy hangsúly van itt a „potenciális” jelzőn, mert a csomagot meglehetősen furcsán készítik elő az illetékesek. Október elejével már indulna a pályáztatás, miközben egyelőre azt sem tudni, ki fogja a pályázatot kiírni – az első komáromi fórumon csak az derült ki, ki nem. Az a Baross Gábor Alap, amelyet nagy csinnadrattával bejelentettek nemrégiben, nem. Az ugyanis csak „kommunikálni” fogja a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket. Az alap kuratóriumát négy személy alkotja, köztük egy közgazdász, egy korábbi államtitkár (ma gazdálkodó agrármérnök), egy volt dékán és egy református püspökhelyettes. Ők lesznek az „agytröszt”, akikkel gazdaságfejlesztésről lehet majd beszélgetni. (Igen, jól látja a kedves olvasó, tényleg van közöttük egy püspökhelyettes is, de hogy a gazdaságfejlesztésnek milyen teológiai vonatkozásai lesznek, azt egyelőre nem közölték.)

Azt sem tudni, hogyan fogják elérni a rejtélyes pénzosztók, hogy a csomag tényleg a szlovákiai magyar gazdaság fejlesztését szolgálja, hiszen a szlovákiai, illetve az uniós szervek aligha néznék jó szemmel, ha etnikai alapon zárnának ki bárkit egy ilyen pályázatból. Meg egyébként is, felmerül a kérdés, hogy mitől szlovákiai magyar például egy tenyészbika? A kisebbségi kultúra támogatásának esetében sem annyira egyszerű ez a kérdés, de ha egy könyvet például magyarul írnak meg, vagy egy rendezvényen magyar népdalokat énekelnek, az könnyít a döntésen. Itt viszont egy új helyzetről van szó, és az eddigi információink (és a program halasztása) alapján úgy tűnik, hogy az MKP vezetése is megilletődött némileg ettől a feladattól. Mert mi lesz, ha végül a Menyhárt József által a sztrádaépítés kapcsán emlegetett alvó szlovák kolóniák is felébrednek a hír hallatán, és kérnek ebből a dél-szlovákiai pénzből? Egyelőre nem tudni, hogyan egyezteti össze a pályáztató (A magyar kormány? Az MKP? Valaki más?) a Menyhárt által hangoztatott átláthatóságot és nyitottságot az etnikai jelleggel.

Eddig tehát inkább megválaszolatlan kérdések vannak a nagy gazdaságélénkítő pénzcsomag kapcsán, illetve halasztások és a korábbi nagyszabású ígéretek (300 millió eurós programról szóltak az első hírek) szerényebbre mérséklése. Ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne végül a program egy olyan sikertörténet, amivel jól járhatna a dél-szlovákiai vidék, a helyi emberek és még a tenyészbikák is. Egy biztos: a dél-szlovákiai gazdaság élénkítésre szorul, de az MKP programjának csak akkor lesz értelme, ha valóban átláthatóan és nyitottan valósítják meg. Agytröszt már van, jöhetnek az eredmények.

Ajánló