Icipici pecsétek

Nem tudom biztosan, miért történik ez velem – talán túllőttem magam liberális fűvel, vagy az egészségesnél többször jelentek meg álmaimban Soros sötét ügynökei, hogy elvigyenek (a nem kívánt törlendő) –, de mindenhol icipici pecséteket látok. 
A múltkor például bőszen facebookoztam, és egy cicás kép meg egy vicces mém között kiszúrtam egy videót. Egy fekete-fehér videó volt, az elején egy fiatalember festegetett benne, olyan végtelen nyugalommal és laza ecsetkezeléssel, mint Van Gogh még elmebaj nélkül, de két füllel. 
 
Aztán a videóban feltűnt egy ósdi írógépen gépelő ember, aki minden bizonnyal azt írta, hogy aosiudfhkjashg, de ezt valószínűleg sosem tudom meg pontosan, mert utána már néptáncosok táncoltak lassított felvételen. S aztán megtudtam, mert kiírták, hogy létezik kisebbségi kulturális alap, amiből a kultúránkat lehet finanszírozni, végre. Aztán jobban megnéztem a posztot, és megláttam az icipici pecsétet: hiszen ezt a Híd osztotta meg fizetett hirdetéssel. 
 
Valamivel később egy sajtótájékoztatóra sodort az őszi szél: öltönyös urak arról beszéltek, hogy Szlovákia déli régiói elszegényednek, de létezik egy terv a megmentésünkre, és érkezik hozzá 16 millió euró is, hogy a vállalkozóknak legyen miből fellendíteni a gazdaságot. Már épp fantáziálni kezdtem, milyen vállalkozást indítanék ennyi pénzből, mikor jobban megnéztem az egyik öltönyös urat, és láttam, hogy Menyhárt József az, az MKP elnöke, aki azt mondja, a fent említett terv az MKP terve, a pénzt a magyar kormány küldi, és bár ez a pénz mindenkinek szól, és nem a csókosokhoz kerül, azért csak az MKP rakja le az asztalra, parlamenten kívülről. 
Így ott van rajta az icipici pecsét. 
 
Úgy tűnik, hogy új politikai kommunikációs trend van felfutóban errefelé. A politikai pártok a sajátjukéval párhuzamos, de külön vágányon futtatják az eredményeiket. Mert hisz nézzük a kisebbségi alapot: a célja az volt, hogy depolitizálják a kisebbségi kulturális támogatások rendszerét, és a kisebbségek maguk dönthessenek a pénzekről, politikai befolyás nélkül. De végeredményben a garantáltan politikamentes termék csomagolására mégis rákerült a Híd icipici pecsétje, csak hogy tudjuk, kinek mondhatunk köszönetet, ha akarunk. S mivel ott a pecsét, a termék értelemszerűen kampányolásra is alkalmas. 
Aztán nézzük a gazdaságfejlesztő csomagot, amelyből bárki kaphat, ha jól pályázik, vállalkozhat belőle kedvére, munkahelyeket teremthet, fejleszthet, csinálhat egy csomó jó dolgot. Tényleg bárki, nem csak a csókosok. De mikor Menyhárt azt mondja, hogy ez mégis az MKP (és a magyar kormány) jóvoltából valósul meg, a pakk csomagolására rányomja az icipici pecsétet. És a termék így értelemszerűen kampányolásra is alkalmas. 
 
S ezzel voltaképpen nincs is semmi baj. A politikusok politizálnak, aztán amit kipolitizáltak, azt eladják a népnek, hogy lássuk, milyen jó is nekünk. A másik termékét pedig olykor szidják egy kicsit. Ez így megy mindenhol a világban. Csak jó lenne, ha egyszer olyan terméket kapnánk, amiken nincs rajta egyetlen párt icipici pecsétje sem. És nem kéne érte köszönetet mondani senkinek – hiszen a kampányokban is számtalanszor elhangzik, a nép, az emberek mindig többet érdemelnek, hisz kapálnak, ölnek, ölelnek, teszik, amit kell. És nem kéne fizetni érte icipici szívességekkel, mondjuk egy vokssal az urnánál, mikor vallani kell.

Ajánló