Ki dörzsölje a markát?

Ha Andrej Kiska elnök show­manként akarta volna magára felhívni ország-világ figyelmét az ENSZ-ben, minden bizonnyal komoly konkurenciára akadt volna Donald Trump személyében. Utóbbi azzal a célzattal, hogy megijessze Észak-Koreát és vezetőjét, Kim Dzsong Unt, John Lennon Rocket Man című dalát vette elő ászként.

Ezek után Kiska beszéde unalmas hivatalnoki jelentésnek tűnhet, miközben az elnök olyasmiről beszélt, aminek itthon is sokkal hangosabban el kellene hangoznia. Például a klímaváltozás témájában. A párizsi klímaegyezményről azt mondta: „örökségünkké válhat, s gyermekeink számára pedig esélyt adhat arra, hogy boldogan és biztonságban éljenek egy jobb környezetben. Nincs az a pénz, nincs az a rövid távú gazdasági érdek, amely kiegyensúlyozná a helyrehozhatatlan környezeti károkat. Ha nem sikerül közös nevezőre jutnunk, s továbbra is olyan felelőtlenül fogunk eljárni a Földünkkel szemben, mint eddig, tudatlanságunkért a legmagasabb árat fogjuk kifizetni.”
 
Ugyanilyen találóan nevezte Oroszországot „agresszív szomszédnak”, amely a környező országok (Ukrajna) szuverenitását ássa alá, s amely azt hiszi, „rá nem érvényesek a szabályok”.
 
Sajnos itthon rosszabbul áll Kiska szénája. A cégéről szóló információk, melyek szerint 2014-ben nem csak a jövedelemadót, de az áfát is megpróbálta „optimalizálni”, mind az elnök támogatóit, mind pedig a kritikusait felbőszítették.
 
Lehet, hogy a Smer néhány politikusa most a markát dörzsöli, mondván: úgy kell neki, csak ne játssza nekünk a szentet meg az erkölcsi tekintélyt. Csakhogy ha van olyan csoport, amely profitálhat a Kiska elleni támadásokból, akkor azok a Kotleba-féle politikusok, akik számára ez csak egy következő bizonyítéka annak, hogy minden politikus korrupt, a demokrácia semmirevaló, és a mostani rendszert meg kell dönteni, hogy Kotleba, Putyin, esetleg más megváltó jobbat hozzon helyette. 
 
MÁRIUS KOPCSAY
a SME publicistája

 

Ajánló