Matovič újra áldozat lehet

A Smer mindent megtesz azért, hogy Igor Matovič ismét kedvenc pózában tündökölhessen.
Igor Matovič egy egyszerű ember. Nem politikus, pozőr. Komoly tehetsége van ahhoz, hogy profán, a nép által érthető módon mutasson rá közéleti visszásságokra, ám a hőbörgésen túl nem tud alternatívát felkínálni. Becsatornázza az elégedetlenek szavazatait, de az elkeseredettséget nem tudja pozitív energiává alakítani. 
 
Lételeme önmaga láttatása – az örök ellenzéki figurának pedig mi sem fekszik jobban, mint az áldozat szerepe. Akit a rendszer elnyom.  Kitaszít a parlamentből, elveszi a fizetését, elviszi az autóját, felbontja a leveleit, vagy éppenséggel véleményéért zaklatja. 
 
Az Egyszerű Emberek vezére most ismét muníciót kapott. Miután egy éve a rendőrség és az ügyészség leállította a nyomozást belize-i nagyotmondása ügyében, a Főügyészség most úgy gondolta, tesz Matovičnak egy szívességet. És vádat emelt ellene. Miért? Mert a politikus 2015-ben, a parlamenti választások előkampányában azt nyilatkozta, hogy Robert Fico és felesége 600 millió eurót tart egy belize-i cég számláján. 
 
Miért mondta? Mert mondania kellett valamit. Jó nagyot. Pártja, az OĽaNO épp akkor kötött választási szövetséget a Lipšic-féle Novával, és nemhogy összeadódott volna a két párt támogatottsága, zuhanni kezdett. A frigy eredménye így végül nem koalíció lett (7%-os bejutási küszöbbel), hanem sima közös lista – ám sokáig úgy tűnt, még az 5% elérése is komoly gondokat fog okozni. 
 
Az utolsó pillanatban azonban, hetekkel a választások előtt érkezett egy gáláns úriember, aki segítő kezet nyújtott Matovičnak. Fico akkor azzal vádolta meg az egyszerű embert, hogy 122 millió koronát mosott tisztára strómanokon keresztül. A vad vádakkal csapdosó ellenzéki politikusból így hirtelen áldozat lett, pártja pedig kétszámjegyű választási eredményt ért el. Az elemzők egyöntetű véleménye alapján az OĽaNO–Nova Fico hathatós közbenjárására jött vissza a pincéből. 
 
Matovič egy ideje már nem volt áldozat. Kissé ki is kopott a hírekből, saját elhatározásából: a frakció által vitt ügyek arcává egyre inkább Veronika Remišová válik, ami egyébként határozottan jó ötlet. 
 
Matovič most ismét áldozat lehet. Mintha Fico azt mondta volna: hiányzik nekem ez a pofa, adjunk neki újra szerepet! (Igen, tudjuk, a vádemelést a Főügyészség fogalmazta meg, ám tudjuk, hogy kiemelt politikai ügyekben hazánkban a legfőbb igazságszolgáltatási szervek mennyire szoktak önállóan cselekedni…) 
 
Perverz logika, a másik kézenfekvő magyarázat szerint a Smerben semmit sem tanultak 2016-ból. Matovič száját nem lehet egy vádemeléssel betömni, pártját ezzel nem lehet meggyengíteni. Esetleg nem is ez Ficóék célja?

Ajánló